Rekordna vrijednost

Bitcoin dosegao najveću vrijednost svih vremena

Samo u posljednjih tjedan dana vrijednost bitcoina porasla je za 10 tisuća dolara. Cijena je dosegnula gotovo 70 000 dolara.
Gospodarstvo / Novac | 06. 03. 2024. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Virtualna kriptovaluta bitcoin nikad nije vrijedila više nego danas, gotovo 70 tisuća dolara. U samo godinu dana vrijednost mu je porasla 200 posto. Najvećim dijelom to se događa zbog velikih investicija potaknutih odobrenjem američkih regulatora za fondove kojima se trguje na burzi, a koji su vezani za bitcoin.

Bitcoin je srušio rekord iz 2021. Ulagači koji su prije godinu dana u tu virtualnu valutu uložili 1000, sada imaju - 4000 eura. No, analitičari upozoravaju da je to financijsko kockanje. 

"Bitcoin je izrazito spekulativna vrsta imovine koja ima ogromna kolebanja. Mi sada razgovaramo u trenutku kada je cijena na vrhuncu, ali podsjetit ću da nije prošlo mnogo mjeseci otkad je ta cijena bila 3-4 puta manja", rekao je ekonomski analitičar Velimir Šonje za HRT.

U posljednjih tjedana dana vrijednost porasla za 10 tisuća dolara

Samo u posljednjih tjedan dana vrijednost bitcoina porasla je za 10 tisuća dolara. Cijena je dosegnula gotovo 70 000 dolara, a sve zahvaljujući velikim američkim investitorima koji sada nemaju zakonskih zapreka da ulažu u bitcoin i Kinezima koji su ublažili monetarnu politiku te dopustili i ulaganja u virtualni novac.

"Trgovanje se najprije smanjilo, no potkraj prošlog tjedna cijene su i dalje bile visoke. Sada smo dosegnuli vrhunce na tržištima dionica, to se vidi po Nvidiji i Bitcoinu. Oni nikad nisu vrijedili više nego sada", pojasnila je Joy Yang, voditeljica odjela za upravljanje proizvodima i marketing u MarketVector Indexes.

Za one koji imaju novac i žele ga uložiti, postoje sigurnije opcije od ulaganja u bitcoin.

"Preporuka bi bila da se bježi od tako spekulativnih i kolebljivih vrsta imovine, ako netko već želi rizike, puno je urednije ulagati na tržištu kapitala, dionice, obveznice i investicijske fondove", objasnio je Šonje.

Oni koji ne mogu bez takvog rizika, vjerojatno će ustrajati u ulaganjima u bitcoin iako mnogi stručnjaci često upozoravaju na volatilnost i nestabilnost kriptovalute.

Američka komisija za vrijednosne papire nevoljko odobrila trgovanje bitcoin fondovima

Američka komisija za vrijednosne papire i burzu nevoljko je početkom siječnja odobrila trgovanje prvim bitcoin fondovima kojima se trguje na burzi (ETF-ovima).

ETF prati cijenu imovine kao što su zlato, obveznice ili kriptovalute, što znači da ljudi mogu ulagati bez potrebe da sami kupuju imovinu.

Američki regulator ostao je skeptičan prema kriptovalutama, rekavši da u svojoj odluci "nije odobrio niti podržao bitcoin".

Unatoč tome, taj je potez potaknuo val ulagača koji ulažu novac u spot bitcoin ETF-ove koje su pokrenule velike investicijske tvrtke poput BlackRocka i Fidelityja.

Bitcoin se približava sljedećem "prepolovljenju" u travnju koje ograničava stopu izdavanja novih virtualnih kovanica, a događa se otprilike svake četiri godine.

Kopirati
Drag cursor here to close