Okrugli stol u Banja Luci

BiH bez kontrole proračuna

Proračunska inspekcija bi trebala kontrolirati zakonitost trošenja javnog novca.
Gospodarstvo / Novac | 17. 02. 2023. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina (BiH) nema kapacitete za inspekcijski nadzor nad proračunom, zaključili su sudionici Okruglog stola ''Rad proračunskih inspekcija u BiH – nesklad između očekivanja i realnih mogućnosti?'' koji je održan u petak u Banja Luci, piše CIN.ba.

Kontrola zakonitosti trošenja javnog novca

Proračunska inspekcija bi trebala kontrolirati zakonitost trošenja javnog novca. Međutim, analiza koju je uradio Centar za istraživanja i studije – GEA iz Banja Luke pokazuje da proračunska inspekcija u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu nema dovoljno razvijene ni materijalno-tehničke ni ljudske kapacitete kako bi njen rad mogao imati adekvatan rezultat.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici: ureda za reviziju, institucija sa različitih razina vlasti u BiH, poreskih uprava, međunarodnih organizacija i civilnog društva koji su tokom diskusije isticali važnost postojanja proračunske inspekcije.

Proračunska inspektorica Besima Midžić iz Unsko-sanskog kantona je rekla da je njihova uloga zanemarena u sistemu. ''Kroz sistematizaciju se mora organizirati da mi imamo svoj sektor proračunske inspekcije sa većim brojem inspektora'', rekla je Midžić i dodala da ona sama pokriva šest tisuća proračunskih korisnika.

''Ono što je najvažnije je da je uloga proračunskog inspektora zanemarena. Ona je nametnuta, morali su županije imati proračunske inspektore, i tek kad su se pokazali rezultati i efekti proračunskog inspektora, onda smo mi postali teret vlasti županija jer nitko ne želi nikakvu kontrolu'', rekla je Midžić.

Nedovoljan broj inspektora

Problem nedovoljnog broja proračunskih inspektora predstavlja usko grlo u smislu kapaciteta za praćenje svih proračunskih procesa i pravovremeno otklanjanje problema, komentirao je programski direktor GEA-e Ognjen Đukić. On je autor dokumenta ''Proračunska inspekcija u BiH u rascjepu očekivanja i realnih mogućnosti'' koji je predstavljen sudionicima.

Jedan od osnovnih zaključaka ovog istraživanja je i da je rad proračunskih inspekcija u BiH netransparentan te da je neophodno ustanoviti praksu redovne izrade i objavljivanja godišnjih izvještaja o radu proračunske inspekcije radi informiranja javnosti.

''Osnovne informacije o njihovom radu i rezultatima nisu javno dostupne, a bilo ih je teško pribaviti čak i putem formalnih zahtjeva i kroz direktno obraćanje predstavnicima nadležnih institucija'', rekao je Đukić.

Vladislav Jakovljević, predsjednik GEA-e, kaže da je pored većeg broj inspektora, konkretnijih planova rada i izvještaja o izvršenju planova rada neophodno i detaljnije propisati specifične aspekte rada proračunske inspekcije kako bi se povećala neovisnost, transparentnost i profesionalnost inspektora.

Borba protiv korupcije

''Javnost, a time i organizacije civilnog društva, mogu značajno da unaprijede svoje znanje i zagovaranje za izmjenu uočenih nepravilnosti na osnovu izvještaja proračunskih inspekcija koje se često zanemaruju'', istaknula je Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Okrugli stol je još jedna u nizu aktivnosti koju je organizirao CIN sa partnerskim organizacijama ''Futura'' iz Mostara i Centar za istraživanja i studije – GEA iz Banja Luke u okviru projekta Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za monitoring javnih proračuna.

Cilj projekta je doprinijeti borbi protiv korupcije kroz podizanje razine fiskalne i proračunske transparentnosti aktivnim uključivanjem civilnog društva. Projekat financira Europska unija, The Balkan Trust for Democracy i German Marshall Fund.

Kopirati
Drag cursor here to close