Unatoč rezanju troškova

BHRT dužan više nego što vrijedi

Upravni odbor BHRT-a je konstatatirao da se stari problemi, na koje BHRT ne može utjecati, godinama ne rješavaju, "što ovu firmu tjera u gubitke koji već premašuju visinu upisanog kapitala".
Gospodarstvo / Novac | 26. 02. 2021. u 19:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos činjenici što je menadžment Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) poduzeo mjere štednje i racionalizaciju svih troškova, uključujući i smanjivanje plaća zaposlenih, BHRT je zabilježio gubitak veći od četiri milijuna maraka, konstatirano je na sjednici Upravnog odbora (UO) koji je usvojio Izvještaj o poslovanju za poslovnu 2020. godinu.

Upravni odbor BHRT-a je konstatatirao da se stari problemi, na koje BHRT ne može utjecati, godinama ne rješavaju, "što ovu firmu tjera u gubitke koji već premašuju visinu upisanog kapitala".

''Zbog neprovođenja Zakona o sustavu javnih RTV sevisa u BiH, BHRT je uskraćena za više desetina milijuna KM. Najveći dužnik po osnovu neuplaćivanja prihoda od RTV takse prema BHRT-u je RTRS, a ukupni dug premašuje 52 miilijuna KM. Radio-televizija Federacije BiH izmiruje svoja stara dugovanja, obaveze prema  izvršenim uslugama'', navodi UO BHRT-a u priopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, sudski spor o raspodjeli prihoda, koja je propisana Zakonom, koji jasno određuje pripadnost prihoda svakog javnog RTV servisa, vodi se na sudovima preko deset godina bez ikakvog rezultata.

''Primjena Zakona omogućila bi BHRT-u ne samo poslovanje bez gubitaka, već i razvoj, te unapređenje programa i tehničkih pretpostavki koje će omogućuti veći domet signala i kvalitetniji zvuk i sliku'', ističu iz Upravnog odbora.

Istovremeno, Upravni odbor BHRT-a poziva osnivača - Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da poduzme korake iz svoje nadležnosti, te pristupi donošenju novog Zakona o sustavu javnih RTV servisa koji se najavljuje godinama, javlja Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close