Promjenjiva stopa

Banke povisile kamate na kredite, ekonomisti se boje da je ovo tek prvo povećanje

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine, za Bloomberg Adriu je kazao kako ne vidi razlog za rast kamatnih stopa jer su stope Evropske centralne banke (ECB) ranije bile u minusu.
Gospodarstvo / Novac | 11. 07. 2022. u 19:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedine banke u Bosni i Hercegovini povisile su kamate na postojeće kredite s promjenjivom kamatnom stopom. Kamatne stope porasle su u zavisnosti od banke od 0,6 do 0,9 posto, a novi obračun vrijedi od 1. jula.

Ovo su za Bloomberg Adriu potvrdili u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH (FBA), kazavši da je rast kamatnih stopa pojedinačna poslovna odluka neke banke.

"Banke razlog vide u povećanju šestomjesečnog i dvanaestomjesečnog Euroibora. Mislimo da će promjena za većinu biti na nivou 0,7 posto", kako su nam kazali u FBA.

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine, za Bloomberg Adriu je kazao kako ne vidi razlog za rast kamatnih stopa jer su stope Evropske centralne banke (ECB) ranije bile u minusu.

"Treba vidjeti šta kome piše u ugovoru, kakve su pojedinačne prakse, ali do kraja ove godine nama razloga za rast kamata", kazao je Kutle.

Kamatne stope dogovorene u kreditima s promjenjivom kamatnom stopom su očekivano krenule da rastu, na što je progresivni dio ekonomske struke upozorio krajem prošle i početkom ove godine, kaže za našu platformu ekonomski analitičar i docent na Univerzitetu SSST, Faruk Hadžić.

"Ovaj slijed dešavanja je potpuno očekivan, jer mnoge države širom svijeta moraju podizati kamatne stope kako bi suzbili negativne inflacijske efekte. Obzirom da je u pitanju prvo povećanje kamatnih stopa u našoj državi, visina narednog povećanja zavisit će u najvećoj mjeri od zadržavanja inflacije. Ukoliko inflacija potraje i tokom ove godine, možemo očekivati još agresivnije podizanje kamatnih stopa, ne samo u regionu, veći širom svijeta", kazao je Hadžić.

Kopirati
Drag cursor here to close