EIB

Banke očekuju porast problematičnih kredita

Sve veći broj banaka pokazuje namjeru da selektivno proširi svoje poslovanje u regiji…
Gospodarstvo / Novac | 06. 12. 2023. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje bankarskog kreditiranja u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi (CIJIE) za drugu polovinu 2023. godine koje je provela Europska investicijska banka (EIB) pokazuje da će se pooštravanje na strani ponude kredita u regiji nastaviti.

Stabilno traženje kredita

''Mada se raskorak između ponude i tražnje smanjio u odnosu na prethodni period, ponuda kredita je i dalje ograničena u Srbiji, Albaniji, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji, kao i Bosni i Hercegovini. Tražnja za kreditima ostala je stabilna, a očekuje se i manji rast. Negativan doprinos tom trendu dale su fiksne investicije i bankarske usluge za stanovništvo, naročito segment stambenih kredita, ali se u narednom periodu očekuje njihov oporavak. Suprotno ranijim negativnim očekivanjima, kvaliteta kredita se u prethodnih šest mjeseci poboljšala. Međutim, imajući u vidu sporiji ekonomski rast i više kamatne stope, banke u narednom periodu očekuju porast problematičnih kredita'', navedeno je u priopćenju EIB-a.

Usprkos tome, navodi se, sve veći broj banaka (50%) pokazuje namjeru da selektivno proširi svoje poslovanje u regiji (u odnosu na 45% u prethodnom istraživanju) ili da zadrži isti obujam.

Profit regionalnih filijala

''Većina regionalnih filijala ostvaruje veću profitabilnost nego njihove grupacije u cjelini u pogledu prinosa na ukupnu imovinu i na vlastiti kapital, naročito u Češkoj, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji. Međutim, iz perspektive banaka, u nekim zemljama ovi parametri bilježe značajan pad u odnosu na prethodno istraživanje. Preko 50% banaka u Albaniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj trenutno ukazuje na nižu profitabilnost, u usporedbi s rezultatima na razini svojih grupacija'', navodi se.

Potpredsjednik EIB-a Kirijakos Kakouris rekao je kako rezultati istraživanja ukazuju da ograničavanje ponude kredita koje je počelo 2022. godine zbog rata u Ukrajini, inflacije, visokih kamatnih stopa i usporavanja gospodarskog rasta i dalje traje.

Izazovi

''Pooštravanje uvjeta kreditiranja pogađa sve poslovne segmente, naročito mala i srednja poduzeća. Ovdje će EIB Global nastaviti da igra značaju ulogu preko svojih financijskih posrednika kroz povoljno financiranje malih biznisa u regiji, kako bi im se omogućilo da lakše pristupe financijskim sredstvima, dekarboniziraju i prošire svoje poslovanje, kao i da otvore nova radna mjesta'', rekao je.

Debora Revoltela, glavni ekonomista EIB, kaže kako je istraživanje ključni alat za praćenje kretanja u bankarskom sektoru, kao i faktora koji utječu na kreditne standarde i uvjete u regiji.

''Ono nam omogućuje da razumijemo izazove s kojima se banke suočavaju i pruža nam dragocjen uvid u financijske potrebe poduzeća i domaćinstava. Rezultati koje smo dobili doprinijet će efikasnijem donošenju odluka i definiranju odgovarajućih politika'', navela je.

Kopirati
Drag cursor here to close