Cijene dionica porasle

Azijske burze snažno porasle, dolar oštro pao

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 1.9 posto.
Gospodarstvo / Novac | 15. 11. 2023. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na azijskim su burzama cijene dionica snažno porasle, kao i jučer na Wall Streetu, jer su ulagače ohrabrili podaci o ubrzanju oporavka kineskog gospodarstva, kao i popuštanju inflacije u SAD-u. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 1.9 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 2.6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0.4 i 3.1 posto.

Kina se oporavlja od korone

Azijske ulagače ohrabrili su bolji nego što se očekivalo podaci iz kineskog gospodarstva, koji ukazuju na ubrzanje oporavka od koronakrize. Industrijska proizvodnja porasla je u listopadu na godišnjoj razini 4.6 posto, brže u odnosu na 4.5 posto u rujnu, piše Hina.

Promet u trgovini na malo skočio je, pak, u listopadu 7.6 posto na godišnjoj razini, dok je mjesec dana prije rast iznosio 5.5 posto. Analitičari očekuju i daljnje ubrzanje rasta, s obzirom na to da kineska središnja banka povećava likvidnost u financijskom sustavu, što bi trebalo potaknuti kreditiranje.

Podršku burzama pruža i nada u napredak u pregovorima u vezi otvorenih gospodarskih pitanja između SAD-a i Kine na sastanku između predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga u San Franciscu.

Ulagače ohrabrio skok Wall Streeta

Ulagače je ohrabrio i jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 1.4 posto, dok je S&P 500 skočio 1.9, a Nasdaq indeks 2.4 posto. Najveći dnevni skok tih indeksa od travnja zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo podacima o inflaciji u SAD-u.

Jučer objavljeno izvješće pokazalo je da je u listopadu stopa inflacije iznosila 3.2 posto, manje u odnosu na 3.7 posto u rujnu i manje od 3.3 posto, koliko su očekivali analitičari.

"Potpuno je jasno da su ovi podaci potaknuli snažan rast cijena dionica. Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku kako bi rast potrošačkih cijena oslabio", kaže Craig Fehr, strateg u tvrtki Edward Jones.

Od ožujka prošle godine Fed je povećao ključne kamatne stope za 5.25 postotnih bodova kako bi suzbio inflaciju. No na posljednje dvije sjednice čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene, pa ulagači vjeruju da je ciklus povećanja cijene novca završen, premda iz Feda poručuju da je moguće daljnje zaoštravanje monetarne politike.

U idućem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate. Nakon novih podataka o inflaciji, ojačale su špekulacije da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti u svibnju iduće godine.

Dolar oštro pao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta oštro pala, nakon izvješća o inflaciji. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104.15 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 151.70 na 150.55 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.0870 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0695 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.33 posto, na 82.75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.27 posto, na 78.45 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close