Ovakve odluke nema u BiH

Gradonačelnik o subvencioniranju vrtića - Mostar će biti grad uzor

Odluka o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara nazvana je revolucionarnom.
Gospodarstvo / Novac | 27. 02. 2024. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ponosan sam na ovu odluku jer ovakva Odluka ne postoji u BiH, a manje više sam svaku pročitao i Grad Mostar će biti još jednom Grad uzor od kojeg će se ova odluka prepisivati jer je stvarno dobra'', rekao je na konferenciji za medije Gradskog vijeća komentirajući usvojenu Odluku o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara.

Kordić je rekao kako je ovo važna tema o kojoj već neko vrijeme razmišljaju u upravi.

Kapaciteti u predškolskom odgoju

''Razmišljali smo kako pojačati ili povećati kapacitete u predškolskom odgoju, a jedna od mogućnosti je bila izgradnja novih vrtića i tu aktivnost smo prije godinu ipol pokrenuli. Međutim projektna dokumentacija, imovinsko pravni odnosi i na koncu financije, sve što predstavlja izazov, ima svoju proceduru i traje'', rekao je Kordić.

Dodaje da su nedopustivi ''oni redovi'' ispred vrtića.

Standardi i normativi

''Budući da imamo 1320 djece u privatnim vrtićima, a u razgovoru s privatnim vrtićima, vidjeli smo dobru volju i u analizi smo primijetili da neki vrtići i ne zadovoljavaju standarde koji su zakonom propisani, zbog tog imaju različite cijene poprilično je bilo zahtjevno. Ali nakon par mjeseci uspjeli smo naći model i posložili sve. Poruka nije toliko subvencija, nego da i privatni vrtići kroz ovu mjeru dođu na nivo gradskih vrtića. To bi značilo da imamo iste standarde, onda bi bilo isto sufinanciranje, odnosno pomoć roditeljima. Ovo je jedna od najboljih odluka koje postoje u BiH, i revolucionarna je za Mostar, jer prvi put kreće u tom smjeru'', rekao je Kordić.

Dodaje da je ovo na pravi način jedno javno privatno partnerstvo, gdje je ostavljena kreativnost privatnicima da mogu dodati dodatnu vrijednost, a Grad se kaže, obvezao da će javno novac utrošiti na transparentan način i u tom kontekstu su dodaje ispoštovali standarde i normative koji su zadani.

Inače, rasprava o Odluci o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara za pedagošku 2023./2024. godinu protekla je u političkom nadmudrivanju tko je 'zaslužan' za njezino predlaganje. 

Kopirati
Drag cursor here to close