Upućen u proceduru

Zakon o plinu Federacije BiH: Zaštita prava građana, bez zadiranja u nadležnosti institucija BiH

Prilikom izrade Zakona najveća pažnja je posvećena aspektima vezanim za podjelu nadležnosti između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta.
Gospodarstvo / Industrija | 19. 01. 2024. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt zakona o plinu Federacije Bosne i Hercegovine, upućen je od strane Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije prema Vladi Federacije BiH. Ovaj zakon treba da uredi funkcioniranje sektora prirodnog plina u Federaciji BiH.

Proizvodnja, distribucija, snabdijevanje

Prilikom izrade Zakona najveća pažnja je posvećena aspektima vezanim za podjelu nadležnosti između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta, kako bi se osiguralo da zakon uređuje isključivo ona pitanja koja su u nadležnosti Federacije. S tim u vezi, nacrt Zakona o plinu Federacije BiH sadrži isključivo odredbe kojima se uređuju pitanja i djelatnosti iz nadležnosti Federacije, a odnose se na proizvodnju, distribuciju, snabdijevanje, skladištenje i drugo. Pored toga, u zakon su unesene i odredbe kojima se naročito ističe opredijeljenost i opći interes Federacije za usvajanje propisa u sektoru prirodnog plina i na razini Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Vlade FBIH.

Predloženim zakonskim rješenjem uvodi se regulacija sektora prirodnog plina od strane Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK), usklađena s najvišim standardima i najboljom međunarodnom praksom, što će unaprijediti sve aspekte funkcioniranja ovog sektora, a naročito zaštitu prava građana kao krajnjih kupaca kroz adekvatne mehanizme za zaštitu prava krajnjih kupaca i rješavanje sporova uz jasnu ulogu FERK-a kao regulatornog tijela. Dodatno, predloženim rješenjima osigurava se visok stupnja usklađenosti s relevantnim propisima EU.

Jačanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim plinom jedan je od osnovnih strateških ciljeva u sektoru prirodnog plina u Federaciji i s tim u vezi, u zakon su ugrađeni mehanizmi kojim se osigurava da Ministarstvo i FERK kontinuirano vrše nadzor nad radom subjekata u sektoru prirodnog plina i poduzimaju mjere kako bi jačali sigurnost snabdijevanja.

Rješavanje otvorenih slučajeva

Pored toga, kao dodatan mehanizam za zaštitu sigurnosti snabdijevanja, zakon propisuje i mogućnost da Vlada Federacije proglasi stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja usijed poremećaja u isporuci i nedovoljne ponude prirodnog gasa, ekstremnog porasta cijena na tržištu ili drugih okolnosti koje ugrožavaju sigurnost snabdijevanja. Vlada Federacije korištenjem ovog mehanizma može uvesti i posebne mjere za formiranje i kontrolu cijena te na taj način ublažiti posljedice koje značajni poremećaji na tržištu imaju na krajnje kupce.

Također, usuglašavanja pravnog okvira Federacije u sektoru prirodnog plina dat će značajan doprinos i u rješavanju otvorenih slučajeva koje Energetska zajednica vodi protiv Bosne i Hercegovine. Nacrt zakona pripremljen je uz tehničku asistenciju USAID – EPA projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close