Nije stupio na snagu

Zakon ''kasni'': Bh. gospodarstvenici nepotrebno plaćaju carinu i trpe velike štete

Gospodarstvo / Industrija | 19. 09. 2017. u 20:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodarstvenici u BiH duže od dvije godine trpe financijske štete čekajući početak primjene Zakona o carinskoj politici, kojim je predviđeno da oni budu oslobođeni plaćanja carine na uvoz mašina, kao i da se ubrza postupak carinjenja robe.

Fahir Humić, vlasnik kompanije „Index“ iz Gračanice, kazao je za „Avaz“ da odugovlačenje i usporavanje procesa donošenja podzakonskih akata za Zakon o carinskoj politici BiH itekako pravi štete gospodarstvenicima.

Efikasnost i ažurnost

''Carinska služba mora biti efikasnija i ažurnija, kako bi prioritetno završavala svoje postupke, kako u kompanijama zbog njih ne bi dolazilo do zastoja u procesu proizvodnje. Sada se događa da pošiljka s nekim krajnje neophodnim dijelom na carini provede duže nego što putuje do BiH. Mora se taj servis poboljšati, uvesti službe koje će raditi vikendom, jer od toga ovisi poslovanje kompanija. Oni su naš servis koji bh. privrednici plaćaju, a ne obrnuto'', istaknuo je Humić.

Dodao je da se na mašine za proizvodnju koje uvozi njegova kompanija plaća deset posto carine iako je novi zakon oslobodio gospodarstvenike ove dažbine.

''Imamo ponudu novih strojeva iz Japana, ali ih ne možemo kupiti zato što je carina prevelika. Prosječna cijena naših mašina je oko 800.000 KM, što znači da ja državi dajem 80.000 KM umjesto da sam taj novac uložio u unapređivanje proizvodnje. Sad zamislite da mi imamo strojeve koje smo platili i 1.500.000 KM. To je ogroman novac, a plaćanja smo, navodno, oslobođeni već dvije godine'', naglasio je Humić.

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH u protekle dvije godine više se puta obraćala nadležnim institucijama, kao i Upravnom odboru Uprave zaneizravn oporezivanje (UNO), želeći ukazati na hitnost donošenja podzakonskih akata Zakona o carinskoj politici BiH. -

''Iako je zakonski rok za izradu provedbenih akata bio šest mjeseci od usvajanja Zakona iz 2015. godine, do danas, nažalost, akti koje treba predložiti Upravni odbor UNO nisu doneseni'', kazali su iz VTK za Avaz.

Dodali su da je, kako bi Zakon o carinskoj politici BiH postao operativan, potrebno donijeti odluku o provođenju Zakona o carinskoj politici i odluku o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih trošarina.

Posljednja sjednica

Nažalost, informirani smo da Upravni odbor UNO na svojoj posljednjoj sjednici nije usvojio prijedlog jedne od odluka, te na takav način još duže prolongirao neprovođenje Zakona. Ovim putem želimo ukazati na činjenicu da se usvajanje jednog podzakonskog akta ne može uslovljavati usvajanjem drugog – naglašeno je iz VTK.

Iz UNO su na upit avaza odgovorili da su obje potrebne odluke pripremljene i da je završen proces potrebnih konsultacija.

''Odluke će biti upućene Upravnom odboru UNO, koji će ih nakon usvajanja proslijediti Vijeću ministara na usvajanje. Nakon toga počet će primjena novog Zakona o carinskoj politici BiH'', pojasnio je glasnogovornik UNO Ratko Kovačević.

Druge pogodnosti Zakona o carinskoj politici BiH

''Osim oslobađanja plaćanja carine na uvoz strojeva, neke od najvažnijih novina u ovom zakonu su elektronski postupak provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, što bi trebalo ubrzati procedure carinjenja robe i umanjiti troškove postupka'', pojašnjeno je iz VTK..

Kopirati
Drag cursor here to close