EU

Von der Leyen: Predložili smo novi paket mjera za ograničenje cijena prirodnog plina

Prijedlog uključuje zajedničke nabavke prirodnog plina, privremeni mehanizam za ograničavanje visokih cijena dok se ne razvije novi indeks za trgovanje plinom koji će uključivati i tečni prirodni plin (LNG).
Gospodarstvo / Industrija | 18. 10. 2022. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija danas je predložila paket novih mjera za smanjenje cijene prirodnog plina i za osiguranje opskrbe ove zime, ali među predloženim mjerama nema ograničenja veleprodajnih cijena plina, navodi DW.

Prijedlog uključuje zajedničke nabavke prirodnog plina, privremeni mehanizam za ograničavanje visokih cijena dok se ne razvije novi indeks za trgovanje plinom koji će uključivati i tečni prirodni plin (LNG), te nove mjere za transparentnu upotrebu infrastrukture, solidarnost među zemljama članicama te smanjenje potražnje za prirodnim plinom. 

Većina ugovora o plinu u Europi indeksirana je prema glavnoj europskoj berzi prirodnog plina u Nizozemskoj, TTF.

Taj indeks se odnosi na plin koji se dostavlja plinovodom i ne odnosi se na cijene transakcija ukapljenog tečnog plina. 

Komisija želi stvoriti dodatni indeks za ukapljeni prirodni plin (LNG).

Trenutno se uvozna cijena ukapljenog plina temelji na TTF-u, koji više nije primjeren odraz tržišne stvarnosti jer na njega utiču infrastrukturna uska grla u sjeverozapadnoj Europi i podložan je ruskim manipulacijama kod isporuka prirodnog plina.

Prema predloženoj uredbi, Agencija za suradnju energetskih regulatora (ACER) dobila je zadatak da izradi objektivni alat za procjenu cijena, najkasnije dva tjedna od stupanja uredbe na snagu, a do 31. ožujka 2023. godine treba odrediti referentnu vrijednost uvoza LNG-a u EU.

''Uvest ćemo privremeni mehanizam za ograničavanje previsokih cijena ove zime, dok razvijamo novu referentnu vrijednost kako bi se LNG-om trgovalo po pravednijoj cijeni'', izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Kopirati
Drag cursor here to close