Završetak sredinom 2023.

Vjetropark Ivovik s radom kreće iduće godine i bit će najveći u BiH

Liu Jiachen, pomoćnik generalnog direktora i direktor Odjela za inženjering kazao je Feni kako će ovaj vjetropark, kada se izgradnja završi, biti najveći u našoj zemlji.
Gospodarstvo / Industrija | 29. 10. 2022. u 10:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iskorištavanje energije vjetra brzo napreduje u cijelome svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini gdje kineski investitori ulažu 130 milijuna eura u vjetropark Ivovik čija se izgradnja trenutno provodi na području Tomislavgrada i Livna, dok je završetak planiran za sredinu 2023. godine.

Liu Jiachen, pomoćnik generalnog direktora i direktor Odjela za inženjering kazao je Feni kako će ovaj vjetropark, kada se izgradnja završi, biti najveći u našoj zemlji.

Video: Vjetropark Ivovik s radom kreće iduće godine i bit će najveći u BiH

''Vjetropark Ivovik ima instaliranu snagu od 84 MW, a sastoji se od 20 vjetroturbina od kojih svaka ima 4,2 MW. Nakon što se izgradnja završi, bit će to najveći vjetropark u BiH. Pretpostavljamo da će godišnja proizvodnja električne energije biti 260 GWh godišnje, što će godišnje biti dovoljno za više od 100 tisuća kućanstava'', pojasnio je Jiachen.

Smatra kako će ovaj projekt znatno pomoći i našoj zemlji da prilagodi energetsku strukturu te osigura dovoljno čiste energije u mreži.

''S izgradnjom ovoga projekta započeli smo u srpnju ove godine i bila su potrebna četiri mjeseca da završimo više od polovice građevinskih radova, uključujući internu cestu, platformu. Do sada smo završili gotovo polovicu temelja. Naš sljedeći cilj je završiti prvu seriju instalacije tornjeva'', dodao je on.

Kako je Jiachen naveo, u ovaj projekt zajednički ulažu kineske kompanije PowerChina and Genertec.

Radna mjesta za lokalno stanovništvo

''Vjerujemo da će ovaj projekt biti dobar primjer i kineskim i bosanskohercegovačkim tvrtkama. Tijekom izgradnje projekta također smo zaposlili puno lokalnih podizvođača i zaposlenika koji su bili uključeni u izgradnju. Na primjer, željezo, beton i druge materijale isporučuju lokalni izvođači, a glavni dio posla također obavljaju domaći uposlenici. Dakle, ovaj projekt također pruža puno radnih mjesta lokalnoj zajednici i mislim da donosi dobrobit ovdašnjem društvu'', poručio je.

Jiachen podvlači kako na projektu trenutno radi 40 lokalnih uposlenika, od njih ukupno 60, dok će na vrhuncu projekta biti uposleno više od 100 osoba.

Govoreći o proceduri i dozvolama, Jiachen je otkrio kako su na početku imali poteškoća.

''Stvarno smo imali poteškoća da se naviknemo na proceduru i upoznamo sa svim dozvolama koje trebamo dobiti u ovoj zemlji, ali imali smo veliku potporu i pomoć mnogih lokalnih agencija, pravnih savjetnika, financijsko-knjigovodstvenih agencija. Dali su nam veliku potporu, razjasnili su nam proceduru koju smo slijedili korak po korak i dobili smo sve potrebne dozvole da započnemo izgradnju'', istaknuo je on.

Novinari FENA-e obišli su gradilište i tom prilikom posjetili i dio na kojem se gradi trafostanica ove vjetroelektrane.

''U glavnoj zgradi ove trafostanice bit će postavljen sustav nadzora i upravljanja, a tu će biti i razvodna prostorija koja će sadržavati sve sklopke i električnu opremu. Na stražnjoj strani ove trafostanice bit će njezina visokonaponska oprema. Dalekovod će prenositi struju generiranu iz vjetroturbine odavde, sve do sjevera, do dalekovoda između Livna i Tomislavgrada'', objasnio je Jiachen.

Nihad Kolčaković inženjer je u termogradnji Baković, firmi koja je zadužena za armiračke i betonske radove, a čiji su djelatnici sada angažirani na ovome projektu.

''Trenutno izvodimo armiračke radove na platou temelja broj 4. Da bismo došli u ovu fazu, potrebno je odraditi pripremne radove, odnosno istraživačke. Nakon toga, ukoliko dobijemo zeleno svjetlo, pristupamo miniranju i iskopu temelja. Od početka iskopa temelja pa do trenutka kada je taj temelj spreman za montažu potrebno je 17 do 20 radnih dana'', pojasnio je inženjer Kolčaković.

Kako je ekipa FENA-e imala priliku vidjeti, radovi na gradilištu su u punom jeku. Iz Kine su pristigli dijelovi turbina, stub visine 100 metara, kao i lopatice promjera 136 metara. Temelji za njih su iskopani i većinom betonirani, a i HSE (zdravlje, sigurnost, okoliš) radovi se izvode uredno.

Europski zeleni paket

VE Ivovik je najavljena kao do sada najveća investicija u obnovljive izvore energije u BiH. Na Summitu Kine i zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) 2021. spomenuta je kao plod suradnje. Brojne su koristi koje će ovaj projekt doprinijeti lokalnoj zajednici, uključujući ekološke i ekonomske, angažiranjem lokalne radne snage gdje god je to moguće.

Kako su naveli iz ove firme, realizacijom projekta doći će do značajnog ekonomskog napretka cijelog područja temeljem ugovorenih godišnjih sredstava prikupljenih od proizvedene i naplaćene električne energije, te poreza, a godišnja emisija ugljičnog dioksida smanjit će se za oko 240.000 tona. Iako je u pitanju relativno mlada kompanija, VE Ivovik već provodi aktivnosti društvene odgovornosti, poput donacija, te druge vidove interakcija s lokalnim stanovništvom.

Inače, u BiH su do sada izgrađene tri vjetroelektrane, odnosno dvije na području Tomislavgrada i jedna na području Podveležja kod Mostara. Pored toga, u našoj zemlji još se gradi nekoliko vjetroparkova na području Hercegovine i Republike Srpske.

Budućnost je usmjerena na obnovljive izvore energije, zbog čega vjetroelektrane postaju jedan od glavnih izvora, a izgradnjom vjetroparkova u BiH, naša zemlja korača prema ciljevima Europske unije koja je donijela Europski zeleni paket, odnosno inicijativu u području politika kojom se želi osigurati zelena tranzicija, pri čemu je krajnji cilj postići klimatsku neutralnost do 2050. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close