Podcast "Imam ideju" #66

VIDEO | Ivica Jakić: Od Arsenovog i Mišinog fotografa do energetskog vizionara

U podcastu "Imam ideju" ugostili smo gospodina Ivicu Jakića, predsjednika udruge H2-Hydrogen Cell Croatia, a povoda za razgovor ima više nego dovoljno. Čut ćete kako je mladi estradni fotograf postao inženjer, poduzetnik, menadžer, vizionar...
Gospodarstvo / Industrija | 11. 04. 2024. u 20:05 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Ivica Jakić - od vrhunskog fotografa do energetskog vizionara

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodin Ivica Jakić rođen je u Jajcu, gdje je u obiteljskom studiju ispekao fotografski zanat i odlaskom u Zagreb, zahvaljujući svom prijatelju Zrinku Tutiću, postaje elitni fotograf.

Radeći omote ploča za estradne zvijezde Jugotona poput Miše Kovača, Arsena Dedića, Gabi Novak, Meri Cetinić, Veru Svobodu i druge.

Međutim, škola mu je uvijek išla od ruke, kako se to kolokvijalno kaže. Upisao je prvo medicinski pa onda i strojarski fakultet u Zagrebu, ali se na koncu opredijelio za strojarstvo. Paralelno je završio i ekonomski fakultet.

"Ja završim fakultet, odslužim vojsku, i mene su tražili u da radim u Astra Mašinoimpexu, vodećoj hrvatskoj tvrtki za energetiku, strojarstvo, strojogradnju, uvoz-izvoz. Bila je okrenuta prema svjetskom tržištu i imala je svoje tvrtke u cijelom svijetu. Kako sam diplomirao strojarstvo, dali su mi da radim na uvozu opreme za NE Krško, ali su me već planirali za Moskvu. Međutim, nakon šest mjeseci pripravničkog staža ja dam otkaz. Nikada nitko nije dao otkaz prije toga u Astra Mašinoimpexu", kaže naš gost.

Gospodin Jakić nakon toga odlazi u Austriju, osniva vlastitu tvrtku i ugovara te realizira prvi posao u kojem financijski odlično prolazi.

Nakon toga radio je u nekoliko kompanija kao menadžer ili stručni savjetnik, dakako ne puštajući iz vida svoje vlastite projekte.

I dalje je ponajviše je angažiran u energetskom sektoru, a nedavno održani III. Mostar Hydrogen Forum, u organizaciju udruge "H2-Hydrogen Cell Croatia" čiji je predsjednik, ukazuje na očiti cilj - promoviranje i zagovaranje vodika kao energenta budućnosti.

"Jules Verne je davno rekao da će doći budućnost kada će se energija dobivati iz vode. I to je vrijeme danas, elektrolizom vode mi dobivamo vodik i kisik, čiste plinove. Radeći u jednoj švicarskoj tvrtki svjedočio sam da se prije deset godina prešlo na pogon na vodik, štio je podržala švicarska vlada", govori gospodin Jakić.

To ga je inspiriralo da po povratku u Hrvatsku osnuje spomenutu udrugu za vodik, a podršku je dobio od aktualne hrvatske vlade koja je među prvima u Europi prihvatila strategiju vodika do 2050. godine.

U razgovoru ćete čuti niz zanimljivosti koje govore u prilog vodiku kao energentu budućnosti, ali sve više se zagovara i e-metanol.

Gospodin Jakić na inspirativan i razumljiv način objašnjava složene tehnološke procese, ukazujući na ekološku prihvatljivost, relativno jednostavnu praktičnu primjenu vodika kao goriva.

Čut ćete, naravno, i informacije o nekim barijerama koje zasad opterećuju navedenu oblast, ali u mnogim zemljama se već otišlo daleko u proizvodnji i primjeni vodika u industriji i prometu.

Posebno je zanimljivo poslušati i kako možemo u svoju korist okrenuti plin CO2, o kojemu se zapravo ponajviše radi kada se govori o štetnim tvarima u atmosferi itd.

Naš gost priprema i knjigu o svom životnom i profesionalnom putu, nazvanu "Moj uspjeh u sedam slika", koja uskoro izlazi.

U svakom slučaju, pogledajte i poslušajte ovaj razgovor s čovjekom koji je bio i ostao pionir u mnogim oblastima, a najbolje od svega - uvijek je u svojim pionirskim pokušajima imao uspjeha.

VIDEO

Kopirati
Drag cursor here to close