Nova sorta arabice

Venezuela traži izlaz iz krize u novoj sorti kave

Sortu Monte Claro, varijantu arabice, razvio je venezuelanski Nacionalni institut za poljoprivredna istraživanja (INIA) tijekom 40-godišnjeg istraživanja, rekao je agronom Bilal El Ayoubi.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 08. 2023. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plantaže kave u Venezueli ponovo su oživjele zahvaljujući novoj sorti koja ispunjava uvjete za oznaku specijalne kave i pronalazi put i do kavoljubaca u inozemstvu.

Sortu Monte Claro, varijantu arabice, razvio je venezuelanski Nacionalni institut za poljoprivredna istraživanja (INIA) tijekom 40-godišnjeg istraživanja, rekao je agronom Bilal El Ayoubi.

Pala proizvodnja kave

Proizvodnja kave u Venezueli pala je u posljednjih 20 godina više od 60 posto, prema udruzi poljoprivrednika Fedeagro.

U 2022. proizvedeno je samo 383.000 vreća kave od 60 kilograma. Regionalni divovi Brazil i Kolumbija proizveli su 11,08 milijuna odnosno 37,43 milijuna vreća arabice, prenosi Hina.

Na srpanjskom natjecanju u Caracasu Monte Claro osvojio je prvo mjesto među 186 uzoraka kave iz Venezuele i šire regije, s ocjenom 90,11 od 100, što znači da ispunjava uvjete za oznaku iznimne sorte kave.

Kavu je ocjenjivalo 26 međunarodnih degustatora iz zemalja proizvođača, uključujući Kolumbiju, Nikaragvu, SAD i Peru.

"Venezuelanska industrija kave ponovno će se pozicionirati na međunarodnom tržištu", smatra El Ayoubi.

Proizvodnju su od 2019. podupirali de facto smanjivanje udjela dolara u deviznim rezervama i ublažavanje kontrola cijena i distribucije kave, potaknuvši procvat pržionica i kafića širom Venezuele, objavile su poljoprivredne udruge.

Nova sorta

Uzgajivači su u međuvremenu počeli prodavati novu sortu i u inozemstvu.

Victor Montilla počeo je uzgajati Monte Claro prije četiri godine, a od 2020. izvozi male količine u Kolumbiju, Panamu i Španjolsku.

Monte Claro jamči mu puno veću cijenu. Na natjecanju u Caracasu prodao je oko 46 kilograma te sorte kave za 600 dolara. Tradicionalne sorte uspijeva prodati u prosjeku za 180 dolara.

Najveći su inozemni kupci venezuelanske kave SAD i Turska, prema podacima Venezuelansko-američke industrijske i trgovačke komore i podacima iz 2022. tvrtke Import Genius koja bilježi podatke o carini.

"Trenutno se uzgaja više kave zbog novih sorti", naglasio je poljoprivrednik Valerio Galeano. Monte Claro uzgaja na maloj plantaži u saveznoj državi Tachiri, uz financijsku pomoć sina koji živi u SAD-u.

„To je još uvijek ne može usporediti sa 1970-ima, kada su sva polja oko mene bila prekrivena grmovima kave", dodao je Galeano.

Kopirati
Drag cursor here to close