Rama

Uz slogan ''Šume Prozor-Rame nisu same'' pokrenuta inicijativa za usvajanje Zakona o šumama

Potpisivanje inicijative održat će se danas i sutra, 10. i 11. travnja, ispred zgrade Općine Prozor-Rama s početkom u 10 sati, a prikupljeni potpisi bit će poslani na Parlament FBiH i Skupštinu HNK.
Gospodarstvo / Industrija | 10. 04. 2023. u 10:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani općine Prozor-Rama i Općina Prozor-Rama zajedno s Aarhus centrom u BiH pokreću inicijativu o donošenju Zakona o šumama, uz slogan „Šume Prozor-Rame nisu same".

Potpisivanje inicijative održat će se danas i sutra, 10. i 11. travnja, ispred zgrade Općine Prozor-Rama s početkom u 10 sati, a prikupljeni potpisi bit će poslani na Parlament FBiH i Skupštinu HNK. 

"Šume na području općine Prozor- Rama smatramo značajno degradiranim jer ne postoji Zakon o šumama Federacije BiH kao ni kantonalni Zakon o šumama. Aktuelna situacija u kojoj dominira nered i bezakonje u gospodarenju šumama na području Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) može se riješiti jedino zaustavljanjem nelagalnih sječa i krađe šuma na području cijele Županije, a posebno na području općine Prozor-Rama i sankcioniranjem odgovornih za izvršene krađe šuma i za nečuvanje šuma od strane odgovornih institucija i pojedinaca", priopćili su iz Aaarhus centra u BiH.

Ističu kako se gospodarenje šumama mora temeljiti na načelima šumarske znanosti i zakonskim propisima, što, kako navode, na području ove županije nije slučaj.

Obnova šume, kako dodaju, mora se vršiti na zakonitostima prirodne obnove i pošumljavanja. 

"Nažalost, na prostoru općine Prozor- Rama i na području Mjesne zajednice Orašac šuma se nemilice eksploatiše i nitko za takvo što ne snosi odgovornost jer ne postoji zakon koji bi ovo pitanje regulirao. Pri tome vrijedi napomenuti da općina Prozor-Rama raspolaže sa oko 47,7 tisuće hektara ukupnih površina i spada među tri najveće općine u HNŽ.

Zakon nam je nužan za spas preostale šume, za obnavljanje uništene šume i za omogućavanje normalnog života naših žitelja koji se pokušavaju izboriti sa teškim kriminalom u ovoj oblasti", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close