Tržište

Čak i do 70 posto: Volimo uvozno pivo

- Samo u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno je gotovo 678.000 hektolitara piva, dok je izvezeno u Srbiju nešto više od 39.000 hektolitara.
Gospodarstvo / Industrija | 17. 11. 2021. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvoz pivarske industrije BiH u devet mjeseci iznosio je 4.151.452 KM, što je više za 41,9 posto od istog razdoblja prošle godine, dok je uvoz bio 89.810.372 KM, što je više za 11,9 posto u odnosu na prva tri tromjesečja lani, rečeno je za Srnu iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Pokrivenost uvoza izvozom u devet mjeseci iznosila je 4,6 posto, a lani je to bilo 3,6 posto. Iz Komore navode kako je, kao i ranijih godina, najznačajni vanjskotrgovinski partner Srbija (45 posto ukupnog uvoza i 55 posto ukupnog izvoza), te ističu kako su količine piva koje se uvozi iz Srbije enormno veće u odnosu na izvoz iz BiH. U devet mjeseci ove, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uvoz piva iz Srbije povećan je za 75,39 posto, iz Hrvatske za 21,74 posto, dok je uvoz piva iz Slovenije povećan za 49,43 posto.

- Samo u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno je gotovo 678.000 hektolitara piva, dok je izvezeno u Srbiju nešto više od 39.000 hektolitara.

Nakon Srbije, najviše piva smo uvezli iz Hrvatske, gotovo 334.000 hektolitara, te Slovenije oko 120.000 hektolitara, ističu iz Vanjskotrgovinske komore. Iz Komore navode da se na Hrvatsku odnosi 28 posto ukupnog uvoza piva, a na Sloveniju 20 posto, te naglašavaju kako veliki problem u ovom sektoru, a koji traje već godinama, jeste postojanje nelojalne konkurencije na tržištu piva u BiH. - Do ovakvog stanja je došlo usljed enormnog i nekontroliranog uvoza piva po znatno niskim `transfernim cijenama` od velikih multinacionalnih pivarskih grupacija, preko susjednih tržišta, a prvenstveno iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, upozoravaju iz Komore i dodaju da uvozna piva u zemljama EU zauzimaju većiom od 10 do 15 posto ukupnog tržišta, dok u BiH uvozna piva čine i do 70 posto tržišta.

Iz Komore ukazuju na činjenicu da kvaliteta piva koje uvoze zemlje EU spada u kategoriju "premium", što kod piva koja se uvoze iz susjednih zemalja u BiH nije slučaj budući da su to, većinom, piva srednje ili niske kvalitete.

- Svakako da bi aktivnijoj ulozi u pomoći ovom industrijskom sektoru trebale doprinjeti nadležne institucije u BiH, što je stav Grupacije proizvođača piva pri Vanjskotrgovinskoj komori” smatraju iz Komore. Ona bi se u osnovi svodila na potpuno i dosljedno provođenje postojeće carinske regulative, kao i na inzistiranje na povećanju kontrola prilikom uvoza takve robe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close