Crnadak

Uvođenje trošarina prištinskih vlasti smetnja razvoju regionalnih odnosa

BiH nije ničim izazvala donošenje ovakve odluke Kosova
Gospodarstvo / Industrija | 01. 02. 2019. u 16:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak pozdravio je danas odluku Rumunije da politiku proširenja Europske unije na zapadni Balkanu zadrži među prioritetima šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU, bez obzira na izazove s kojima se EU suočava.

Šef bh. diplomacije sudjelovao je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU, zapadnog Balkana i Turske u Bukureštu upriličenom u okviru predsjedavanja Rumunije Vijećem EU, kada su razmijenjena mišljenja o regionalnoj suradnji u svjetlu procesa europskih integracija zapadnog Balkana.

Odluke u najkraćim rokovima

Govoreći o finalizaciji odgovora na dodatna pitanja koja je Europska komisija u lipnju 2018. godine dostavila BiH, ministar Crnadak je izrazio nadu da će bh. institucije što prije završiti tehnički dio u okviru mehanizma koordinacije da bi ti odgovori mogli biti dostavljeni Bruxellesu i da bi BiH u 2019. godini dobila status kandidata za članstvo u EU.

Apelirao je na europske institucije da, nakon što prime odgovore, donesu odgovarajuće odluke u vezi s BiH u najkraćim mogućim rokovima kako bi se nastavio proces reformi koji se tiče svakodnevnog života građana BiH.

Također, istaknuo je i da formiranje izvršne vlasti ostaje jedan od glavnih političkih prioriteta, a da europski put ne smije biti talac tog procesa, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podvukao je da je regionalna suradnja, pored europskih integracija najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH, ali da je najveću smetnju za razvoj regionalnih odnosa donijela odluka prištinskih vlasti o uvođenju taksi od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.

BiH nije izazvala kosovsku odluku

Crnadak je ocijenio da ova odluka mora biti poništena ili suspendirana te ponovno naglasio da BiH nije ničim izazvala donošenje ovakve odluke.

Obavijestio je ministre da će nadležne bh. institucije pažljivo analizirati Izvještaj Izborne promatračke misije (ODIHR) o izborima u BiH, jer se u njemu navode ozbiljne primjedbe vezane za prijetnje i ucjenjivanja birača, zloupotrebe javnih sredstava, RTV servisa, biračkih odbora, te druge nepravilnosti, što još jednom potvrđuje potrebu izmjene izbornog zakonodavstva.

Domaćin današnjeg sastanka u Bukureštu bio je rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Meleșcanu, a predsjedavala mu je visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Kopirati
Drag cursor here to close