Veliki brat

Upaljač, olovka, dugme...Zbogom privatnosti!

Moguće je, primjera radi, za 22 marke kupiti špijunsku kameru u obliku upaljača ili olovke, ili, pak, dugme za odjeću s ugrađenom kamerom, koje košta od 20 do 70 KM.
Gospodarstvo / Industrija | 11. 02. 2019. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sačuvati privatnost danas je gotovo nemoguće, o čemu svjedoči i činjenica da su oglasi puni opreme za špijuniranje, dostupne svima po nikad nižim cijenama.

Moguće je, primjera radi, za 22 marke kupiti špijunsku kameru u obliku upaljača ili olovke, ili, pak, dugme za odjeću s ugrađenom kamerom, koje košta od 20 do 70 KM.

Olovke i upaljači su izrađeni tako da je jako teško posumnjati da im je prioritetna namjena tajno snimanje, a ništa drugačija situacija nije ni kada su u pitanju dugmad, koja se, sudeći po opisu, lako postave na odjeću.

"Nudimo špijunsko dugme ukoliko želite nekoga snimiti bez njegovog znanja. Sto posto je provjereno i sigurno", piše u jednom oglasu.

Kupcima je dostupan i širok asortiman mini-kamera, koje se lako mogu sakriti bilo gdje jer su jako male. Tako smo danas došli u poziciju da nas "Veliki brat" može snimiti iz uređaja za koje nikad ne bismo posumnjali čemu zapravo služe.

Darko Tomić, stručnjak za informacijske tehnologije iz Mrkonjić Grada, ističe da je u 21. stoljeću nemoguće sačuvati privatnost.

"Tehnologija je toliko napredovala da su razvijene špijunske tehnologije koje nije moguće uočiti golim okom. Kamere su postale toliko male da ih možete staviti u naočale, a zvuk iz njih vibrira i tako dolazi do uha osobe koja ih nosi", kaže Tomić u izjavi za "Nezavisne".

Po njegovim riječima, kada vas neko snima bez dopuštenja, može ugrozi i vašu sigurnost.

"Postoje i mali dronovi koji vas mogu snimati iz daljine, a da ih i ne primijetite. Osim toga, postoje i virusi koji se krišom ubace u vaš kompjuter i telefon i na taj način vam mogu čitati sve ono što napišete u komunikaciji sa vašim prijateljima", napominje Tomić.


 

Što je u ponudi:

Špijunski upaljač
Cijena: 22 KM
Opis: Ima ugrađenu minijaturnu kameru

Špijunska olovka
Cijena: 22 KM
Opis: Ima ugrađenu minijaturnu kameru

Mini-špijunska kamera
Cijena: 40 KM
Opis: Ima detektor za pokret, može snimati i noću

Dugme za špijuniranje
Cijena: 20-70 KM
Opis: Uz kameru ima ugrađen i mikrofon

Kopirati
Drag cursor here to close