Izigrani?

U ponedjeljak veliki prosvjed radnika Hidrogradnje pred zgradom Vlade FBiH

Gospodarstvo / Industrija | 02. 11. 2013. u 15:13 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Munir Obralija, inženjer u Hidrogradnji kojeg je Vlada Federacije predložila za v. d. direktora priznao je radnicima ove tvrtke kako je situacija veoma teška.

On je u zgradu Direkcije u Sarajevu došao nakon sastanka s ministrom energije, rudarstva i industrije Erdalom Trhuljem (SDA).

Obralija je rekao za Dnevni avaz da je od ministra Trhulja zatražio još tjedan dana da razmisli hoće li se uopće prihvatiti direktorske funkcije.

- Očekujem da Vlada osigura 1,6 milijuna KM potraživanja ''Hidrogardnje'', s kojima bih onda mogao nešto učiniti. Sačekat ću još tjedan - kazao je Obralija.

Riječ je o ''Hidrogradnjinim" potraživanjima od JUBMES banke, koja su trebali naplatiti od ''Hidrogradnje" Pale, odnosno o oko 660.000 KM koje bi im trebalo uplatiti Ministarstvo financija FBiH.

S tim je novcem Obralija računao da krene u saniranje situacije u ''Hidrogradnji", jer su, kako je rekao, svi računi poduzeća trenutno blokirani, a radnici čekaju plaće, uplatu doprinosa...

Kazao je da obećani novac iz RS trenutno nije moguće naplatiti, mada je Vlada drugačije obećala, i da je to već signal da su male šanse da u narednih nekoliko dana dođe do promjene.

Odmah nakon neformalnog sastanka s Obralijom Sindikat je hitno donio odluku o odmrzavanju štrajka i zakazao za ponedjeljak, 4. studenog, veliki prosvjed pred zgradom Vlade FBiH.

- Nećemo više štrajkati ovdje u Direkciji, ovaj put idemo da rušimo premijera Nikšića i Vladu koja nas je prevarila. Iako smo tražili smjenu Uprave, a Vlada rekla da je Uprava izgubila povjerenje Vlade, ipak su objavili odluku da je Peljto sam dao ostavku i time ga oslobodili odgovornosti za sve što je učinio - kazao je Redžep Tufekčić, predsjednik Sindikata.

Iako Džemaludin Peljto još dolazi na posao u Direkciju ''Hidrogradnje" u Sarajevu, sindikalisti tvrde da ga zbog navodnih rodbinskih veza s aktualnim direktorom ''Elektroprivrede" BiH Elvedinom Grabovicom već čeka funkcija na budućim projektima gradnje HE Vranduk i HE Una Kostela. Navodno bi za Peljtom krenulo i nekoliko stručnjaka ''Hidrogradnje''.

Kopirati
Drag cursor here to close