Ne zna se

Što će BiH s kineskom elektronikom?

Pojedine zemlje smatraju da treba zabraniti ili ograničiti uvoz kineske elektronske robe zbog navoda o prisluškivanju
Gospodarstvo / Industrija | 06. 02. 2019. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija razmatra zabranu ili ograničavanje upotrebe ili ugradnje opreme kineskih telekomunikacijskh kompanija, a u BiH nijedna agencija, kako navode Nezavisne, ne zna na koji način postupati kad je u pitanju zabrinutost pojedinih zemalja da neke kineske kompanije koriste opremu za prisluškivanje u svojim uređajima.

Naime, pojedine zemlje smatraju da treba zabraniti ili ograničiti uvoz kineske elektronske robe zbog navoda o prisluškivanju. Angela Merkel, njemačka kancelarka, boraveći u Japanu, rekla je da su njenoj zemlji potrebne garancije od kineske kompanije "Huawei" da neće predati podatke kineskoj državi prije nego što dozvoli tom proizvođaču telekomunikacijske opreme da sudjeluju u gradnji 5G mreže. Istovremeno, prošlog tjedna je Reuters ekskluzivno javio da Europska komisija razmatra zabranu ugradnje opreme kineskih proizvođača u svoje sisteme 5G mreže. Vlada SAD je još prošle godine zabranila kineskim kompanijama "Huawei" i ZTE da prodaju svoje proizvode u radnjama široke potrošnje i elektroničke opreme u kojima pripadnici Pentagona i Američke vojske kupuju, a osim njih i Njemačke, i Velika Britanija, Novi Zeland i Australija su ili zabranili instaliranje kineske robe u njihove 5G sisteme ili su ograničili njihovu primjenu.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, kao i u entitetskim ministarstvima nadležnim za komunikacije, rekli su da nisu nadležni u vezi s ovom temom.

Iz Veleposlanstva Kine u Sarajevu kažu da nitko nije pružio nijedan dokaz protiv "Huaweija" kad je u pitanju instaliranje opreme za prisluškivanje.

"Nijedan kineski zakon ili kineska regulacija ne daje bilo kojoj instituciji mandat da natjera kompanije da se obavezuju da instaliraju opremu za odavanje podataka. Kineska vlada nikad nije tražila od 'Huaweija' da instalira takozvanu opremu za obavezno odavanje podataka u svoje proizvode, niti je takva oprema ikad pronađena u njihovim proizvodima", istaknuli su u Veleposlanstvu Kine za Nezavisne novine.

Ističu da je kineska strana uvijek bila posvećena da razvije suradnju na obostranu korist s europskim zemljama.

"U međuvremenu, nijedna zemlja, organizacija ili pojedinac nema pravo da ometa ili čak sprečava zakonito i legitimno poslovanje kineskih kompanija a da ne pruži osnov ili čvrst dokaz. Nadamo se da će pošteno, transparentno i neutralno okruženje biti osigurano kineskim kompanijama kada su njihove investicije u pitanju, kao i poslovanje i suradnja", istaknuli su oni.

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH kažu da je teško u kratkom roku izdvojiti uvoz kineske robe u BiH koja se može identificirati kao komunikacijska oprema, ali da je u BiH pod tarifnim brojem 85, koji se odnosi na električne strojeve i opremu, aparate za snimanje ili reprodukciju zvuka, televizijske aparate i dijelove i pribor za te proizvode, u 2018. godini uvezeno robe u vrijednosti 336 milijuna maraka, ukupne mase deset tisuća tona.

Kopirati
Drag cursor here to close