Plenković

Tvornica za dijelove zrakoplova zaposlit će 600 radnika

Plenković je kazao kako ovaj rast Hrvatsku smješta među najbrže rastuće zemlje, gledano po rastu BDP-a, u Europskoj uniji.
Gospodarstvo / Industrija | 30. 05. 2019. u 11:11 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na početku 159. sjednice Hrvatske vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme, posebno na neočekivano veliki rast BDP-a, po čemu je Hrvatska na samom vrhu među zemljama Europske unije, kao i na početak izgradnje tvornice dijelova za zrakoplove koja će zapsoliti 600 radnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Državni zavod za statistiku (DZS) jučer je iznio prvu procjenu rasta hrvatskog BDP-a za prvo tromjesečje 2019. godine. Rast je kontinuiran 19 kvartala zaredom i u prvom kvartalu ove godine iznosio je 3,9 posto, istaknuo je Plenković te dodao kako je riječ o neočekivano velikom rastu koji je nadmašio projekcije Hrvatske vlade koja je računala s godišnjim prosjekom od 2,6 posto. Plenković je kazao kako ovaj rast Hrvatsku smješta među najbrže rastuće zemlje, gledano po rastu BDP-a, u Europskoj uniji.

''Ohrabrujuće je da se ovaj rast bazira na povećanom izvozu, na povećanju investicija, javnih ulaganja, apsorpciji europskih sredstava, provedbi velikih infrastrukturnih projekata, ali isto tako zahvaljujući i politici naše vlade koja je kroz poreznu reformu i kroz različite oblike administrativnih rasterećenja ostvarila više sredstava našim sugrađanima, tako da je porasla potrošnja i s te strane možemo reći da je ovo jedan dobar signal za hrvatsko gospodarstvo“, kazao je premijer.

Ocijenio je kao će ovaj rast pridonijeti ukupnom rastu BDP-a u tekućoj godini.

Kao drugu važnu gospodarsku temu, premijer je naveo jučerašnji posjet austrijsko-kineske aeronautičke kompanije FACC koja je nakon ispitivanja tržišta za svoju novu lokaciju tvornice dijelova za zrakoplove, u izboru između 8-9 zemalja, na kraju svoju investiciju vrijednu 33 milijuna eura odlučila napraviti u Jakovlju, mjestu u Zagrebačkoj županiji.

Na taj način, do 2021. otvorit će novih 600 radnih mjesta, a premijer je istaknuo kako je riječ o 10 posto zaposleničke strukture koja će biti sastavljena od visokoobrazovanih inženjera, a ostalo će biti radnici i zaposlenici.

Premijer je najavio kako je obrazovni sustav već krenuo s pripremom za prilagodbu programa tehničke škole, kako bi učenici na kraju školovanja mogli biti pripremljeni za buduća radna mjesta u sektoru proizvodnje unutarnjih dijelova za avione.

Dijelovi koji će se proizvoditi u Jakovlju ugrađivat će se u najpoznatije svjetske zrakoplove i njihove motore: Airbus, Boeing, Bombardier, Rolls-Royce itd.

Projekt trenutačno kreće u fazu projektiranja i ishođenja dozvola. Planirano je da građevinski radovi na gradnji tvornice budu gotovi do prosinca 2020. godine, a proizvodnja krene najkasnije u travnju 2021.

 

Kopirati
Drag cursor here to close