Turska će u Ukrajini graditi tvornicu dronova
Ali nije jasno kada će tvornica biti dovršena, pa čak ni kada će početi gradnja za nju

Turska će u Ukrajini graditi tvornicu dronova

Gospodarstvo / Industrija | 09. 08. 2022. u 11:45 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska tvrtka Baykar, koja proizvodi vojne bespilotne letjelice "Bayraktar", trenutno je u procesu izgradnje tvornice na ukrajinskom teritoriju, izjavio je ukrajinski veleposlanik u Turskoj Vasyl Bodnar.

U intervjuu za RBC Ukraine objavljenom u ponedjeljak, Bodnar je rekao da je Baykar već registrirao tvrtku u Ukrajini i da je tvornica, za koju se pričalo da je u izgradnji prije početka ruske invazije krajem veljače, još uvijek u razvoju.

"Tvornica će biti izgrađena. Prije samo tjedan dana vlada je odobrila bilateralni sporazum i uputila ga parlamentu na ratifikaciju, sporazum o izgradnji same tvornice", kazao je diplomat.

Foto: Baykar / Tvornica Baykar u Turskoj

Prema riječima veleposlanika, turska tvrtka već je kupila zemljište u Ukrajini i razvila projekt. Dodao je da Baykar namjerava izgraditi tvornicu, jer je "bila gotovo osobna obveza vlasnika tvrtke da ovu proizvodnju naprave u Ukrajini".

Odluka o izgradnji tvornice u Ukrajini nije bila samo politička, "već i praktična jer će značajan dio modela koji će se proizvoditi u ovoj tvornici imati komponente ukrajinske proizvodnje", rekao je Bodnar za RBC Ukraine.

"To mogu biti motori, drugi rezervni dijelovi, kotači, mnoge različite stvari koje su visokotehnološke u našoj zemlji i mogu se koristiti za te zrakoplove", kazao je veleposlanik, dodajući kako je područje obrambene tehnologije "jedan od pokretača" odnosa Turske i Ukrajine.

"Unatoč ratu, naše tvrtke nastavljaju ispunjavati svoje obveze", kazao je.

"Možda ne u takvim količinama kao što je planirano, ali oni ne napuštaju taj posao, a to također pokazuje koliko smo odgovorni partner, što ne ostavlja tursku stranu samom sa svojim problemima, prije svega u opskrbi onim stvarima koje su potrebne za njihovu obranu".

Newsweek se obratio Bayraku za komentar.

''Bespilotne letjelice Bayraktar TB2 bile su među najcjenjenijim ukrajinskim oružjem u prvim mjesecima rata, posebno prije dolaska američkog HIMARS-a, dopuštajući ukrajinskim vojnicima da uspore ruski napredak u Donbasu i odbiju neprijateljski početni napad''.

Turske bespilotne letjelice "već su legenda našeg otpora", kazao je Bodnar. Ukrajina je navodno imala preko 20 bespilotnih letjelica proizvedenih u Baykaru kada je počeo rat, a koje je tvrtka prodala Kijevu u posljednje dvije godine, piše Middle East Eye.

Ukupno je primila 50 naoružanih bespilotnih letjelica od Baykara od početka sukoba 24. veljače, izjavio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, od kojih je tri tvrtka donirala Kijevu.

Početkom srpnja Litva je financirala nabavku jedne bespilotne letjelice Bayraktar TB2 za  Ukrajinu.

Zbog ograničene količine koju Kijev trenutno ima i s obzirom na to da je Rusija vjerojatno naučila lekciju iz slabosti prikazane tijekom početne faze rata, malo je vjerojatno da će ukrajinske trupe riskirati gubitak svojih bespilotnih letjelica TB2 gurajući ih naprijed u područjima gdje bi ih mogla lako srušiti ruska protuzračna obrana.

Tvornica bespilotnih letjelica TB2 sa sjedištem u Ukrajini mogla bi drastično promijeniti situaciju, ali nije jasno kada će tvornica biti dovršena, pa čak ni kada će početi gradnja za nju.

Kopirati
Drag cursor here to close