Vareš

Trgovinski izaslanik britanskog premijera posjetio kompaniju Eastern Mining

Rudarski projekt Vareš je značajna investicija Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini, koja koristi, britanske vještine, iskustvo i poznavanje tržišta.
Gospodarstvo / Industrija | 12. 10. 2021. u 20:20 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trgovinski izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan i član britanskog Parlamenta gospodin Martin Vickers, u pratnji britanskog ambasadora u BiH, njegove ekselencije Matt Fielda, posjetio je danas kompaniju Eastern Mining d.o.o. u Varešu, gdje su domaćini predstavili ostvareni napredak i najveće ulaganje na polju rudarstva u Bosni i Hercegovini.

Adnan Teletović, generalni direktor Eastern Mininga, obavijestio je delegaciju o direktnim i indirektnim koristima ovog rudarskog projekta za vareški kraj, ali i cijelu državu, podcrtavajuću potrebu da strane investicije ove vrste budu stub budućih investicija.

“Rudarsko postrojenje Vareš je savršen primjer što strane investicije u ovom slučaju iz Velike Britanije, ali i ostalih država, u kombinaciji s iskustvom domaće radne snage, mogu učiniti za jedan grad pa i cijelu državu,” izjavio je Teletović, dodajući da “mi vidimo naše aktivnosti ovdje kao nastavak rudarske tradicije Vareša, i to uz upotrebu najmodernijih tehnologija i najboljih praksi.”

PR  / Trgovinski izaslanik britanskog premijera posjetio kompaniju Eastern Mining

Rudarski projekt Vareš je značajna investicija Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini, koja koristi, britanske vještine, iskustvo i poznavanje tržišta.

“Pažljivo sam pratio razvoj ovog projekta i zaista sam zadovoljan ostvarenim rezultatima koji su već vidljivi u vareškom kraju. Rudarski projekt Vareš je primjer kako se odnos između stranog investitora, lokalnih vlasti i lokalne zajednice može razviti i održavati u isto vrijeme pridržavajući se najviših okolišnih i društvenih standarda,” izjavio je britanski ambasador Matt Field.

“Tokom današnje posjete kompaniji Eastern Mining vidio sam pozitivan primjer suradnje između naše dvije države, koja ide u korist svih strana uključenih u ovaj projekt. Siguran sam da je sa odgovarajućom regulativom i uz dodatne napore s obje strane, i investitora i vlasti, ovo tek početak veće i plodonosnije suradnje na mnogim poljima,” istakao je trgovinski izaslanik britanskog premijera Martin Vickers.

Eastern Mining d.o.o. ima koncesiju za istraživanje i eksploataciju u Varešu. Istraživanja na ovom polju britanska kompanija je počela 2017. godine, fokusirajući se na mineralne rude s namjerom oživljavanja rudarske industrije u ovom kraju. Namjera kompanije je da započne modernu proizvodnju ruda, s izvozom koncentrata baznih i dragocjenih metala širom svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close