Gore ili dolje?

Traži se nova cijena vodnih naknada

Utvrđeno je, također, da su cijene vodnih usluga neadekvatne, te se ističe potreba uspostave pravnog i regulatornog okvira za održive vodne usluge na nivou Federacije BiH…
Gospodarstvo / Industrija | 24. 09. 2020. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S ciljem otklanjanja brojnih i već dugo prisutnih nedostataka u pružanju usluga vodoopskrbe, kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda u jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH, hitno je potrebno, pored osiguranja sredstava za ulaganje u izgradnju i obnovu vodno-komunalne infrastrukture, donijeti regulativu za uvođenje cijena vodnih usluga koje će pokrivati stvarne troškove javnih komunalnih poduzeća'', navedeno je u informaciji koju je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pripremilo za sjenicu Vlade FBiH.

U svim planskim dokumentima u oblasti voda i okoliša u BiH otkriveno je nezadovoljavajuće stanje vodnih usluga i potreba za poduzimanje mjere za njihovo unaprjeđenje zbog zadovoljenja potreba stanovništva, gospodarstva i ukupnog razvoja. Provođenje tih mjera potrebno je radi usklađivanja sa zahtjevima Europske unije i smanjenja negativnih utjecaja naselja i gospodarstva na stanje voda i ukupnog okoliša.

Utvrđeno je, također, da su cijene vodnih usluga neadekvatne, te se ističe potreba uspostave pravnog i regulatornog okvira za održive vodne usluge na nivou Federacije BiH prije pokretanja novih investicijskih mjera. Time bi bile izbjegnute situacije u kojima se investicije u vodnu infrastrukturu poslije izgradnje ne koriste zbog nedostatka sredstava i kapaciteta za njihovo adekvatno održavanje.

Vlada je danas zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da izradi Prijedlog uredbe o metodologiji utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH, kako bi bilo postignuto optimalno upravljanje vodno-komunalnim sektorom.

''Ovo ministarstvo treba i da formira radnu grupu od relevantnih federalnih organa koja će, s predstavnicima međunarodnih razvojnih partnera (EU, Svjetska banka, UNDP, veleposlanstva Švedske i Švicarske i drugi) koji godinama ulažu u razvoj i obnovu vodovodne infrastrukture u BiH, raditi na pripremi programa unaprjeđenja vodnih usluga u Federaciji BiH. Time bi bili ispunjeni preduvjeti za punu implementaciju vodno-komunalnih direktiva EU i osigurana održivost kapitalnih ulaganja u ovaj sektor, a sve uz poštovanje principa po kojima si stanovništvo to može priuštiti, navodi Vlada Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close