M-346

Talijani šalju u Nigeriju 24 Leonarda

Nigerija će do kraja ove godine preuzeti prvih šest od ukupno 24 naručena talijanska laka borbeno-trenažna zrakoplova M-346 Leonardo, priopćile su zračne snage te zemlje.
Gospodarstvo / Industrija | 20. 04. 2024. u 23:50 | M.Š. | Bljesak.info
M-346 Master jet trainer and light attack aircraft | Why is it so successful?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nigerija će do kraja ove godine preuzeti prvih šest od ukupno 24 naručena talijanska laka borbeno-trenažna zrakoplova M-346 Leonardo, priopćile su zračne snage te zemlje.

Izvorno proizveden od strane talijanskog Leonarda kao mlazni trenažni zrakoplov dvosjed, Nigerija je ovaj zrakoplov naručila u novijem mnogo bolje opremljenom borbenom formatu M-346FA.

Avioni će se koristiti za "blisku zračnu potporu, zračni nadzor i taktičko izviđanje, kao i za naprednu obuku pilota", navodi se u priopćenju zračnih snaga.

Video: M-346FA

24 zrakoplova trebala bi biti isporučena u četiri serije od po šest zrakoplova, uz 25 godina logističke podrške uključene u ugovor, dodaje se u priopćenju.

Leonardo će organizirati održavanje zrakoplova u Nigeriji kako bi ondje dalje nudio usluge održavanja svojim drugim klijentima u regiji, dodale su Zračne snage.

M-346FA, koji je navodno već prodan Turkmenistanu, nudi sedam vanjskih podvjesnih točaka i može nositi streljivo zrak-zrak i zrak-zemlja i podešivače za ciljanje (targeting pod) povezane sa zaslonima na kacigama.

Prošle godine, Leonardo je sklopio ugovor o postavljanju Nexterove 20 mm topovske jedinice 20M621 na mlažnjak, nudeći veći domet i preciznost od 12,7 mm topa proizvedenog od strane belgijskog FN Herstala, koji je prethodno bio isporučen sa zrakoplovom.

Leonardo je do danas prodao ukupno 126 M-346 trenažera i M-346FA zrakoplova, uključujući prodaju 24-mlaznjaka Nigeriji, a kupci trenažne verzije su Italija, Izrael, Poljska, Singapur i Katar.

Kopirati
Drag cursor here to close