Razgovor s čelnim čovjekom 'Philip Morrisa' za Jugoistočnu Europu

Svijet bez cigareta, možda je i bliži nego što to mislimo

Svijet bez cigareta, možda je i bliži nego što to mislimo. Tehnologija i znanost su tu, a rješenja su iz godine u godinu sve kvalitetnija, dok se ljudima nude brojne alternative za konačan odmak od cigareta.
Gospodarstvo / Industrija | 20. 11. 2023. u 11:48 Denis Kapetanović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za jednu državu poput Bosne i Hercegovine čiji je postotak odraslih pušača među najvećima u Europi, preko 35 posto, to su uistinu sjajne vijesti. Najpoznatiji svjetski proizvođač cigareta, ali i alternativnih proizvoda "Philip Morris" na ovom rješenju radi već nekih desetak godina. Vizija da svijet postane mjesto bez duhanskog dima je sada realan cilj.

Ambiciozni ciljevi

U to smo se uvjerili prošli tjedan kada je i u našoj državi lansiran najnoviji uređaj kompanije "Philip Morris", poboljšana verzija bezdimnog IQOS-a, nazvan ILUMA. Prilikom lansiranja ILUME, te otvaranja prvog IQOS butika u BiH, imali smo priliku razgovarati sa potpredsjednikom kompanije Philip Morris International za jugoistočnu Europu, Christosom Harpantidisem, čovjekom koji ove godine puni 20 godina rada u kompaniji PMI. 

“Postavili smo jako ambiciozne ciljeve, cigarete želimo ostaviti iza sebe i svakodnevno radimo na pronalasku boljih rješenja i alternativa za ljude koji iz bilo kog razloga ne ostavljaju cigarete”, kazao je Harpantidis osvrnuvši se ujedno na proizvod IQOS koji je u BiH lansiran prije četiri i pol godine, ali  i njegovu najnoviju perjanicu.

Foto: Philip Morris  / Razgovor s čelnim čovjekom 'Philip Morrisa' za Jugoistočnu Europu

“Prije četiri i po godine, u Bosni i Hercegovini smo lansirali IQOS koji je zapravo veoma uspješno rješenje za tvrdokorne pušače, jer je puno bolji proizvod u odnosu na pušenje što je potkrijepljeno i znanstvenim statistikama. Sada smo ovdje kako bi predstavili novu verziju IQOS-a, ILUMA koji je ujedno mnogo bolji proizvod od svog prethodnika, što su potvrdila brojna potrošačka iskustva onih koji koriste IQOS. Čišćenje više nije potrebno, a mirisa gotovo da i nema” zaključio je Christos Harpantidis.

Harpantidis se zatim  osvrnuo i na stanje u Bosni i Hercegovini s punoletnim pušačima, čije su brojke zabrinjavajuće.

“Postotak odraslih pušača u Bosni i Hercegovini je među najvećima u Europi. Oko 35 posto ukupne punoljetne populacije su pušači, stoga moramo proizvesti vrlo dobre proizvode kako bismo pomogli što većem broju ljudi da prestanu pušiti ili dođu do boljih alternativa,” kazao je Harpantidis za Bljesak.info i dodao kako svakodnevno rade na inovacijama.

“Upravo zbog toga smo prisiljeni kontinuirano stvarati inovativne i poboljšane proizvode koje nudimo potrošačima, kako bi imali što više alternativa, te isto toliko prilika za prestanak pušenja”.

Najnoviji uređaj za zagrijavanje duhana 

Kao jedan od primjera upravo takvog rada, naveo je najnoviji uređaj iz portfolija bezdimnih uređaja.

“IQOS ILUMA je sad dokazan kao izvrstan proizvod koji se ne može usporediti niti s jednim drugim proizvodom na tržištu. Puno je bolji proizvod od onoga što već imamo i to je dokazano u svakoj zemlji u kojoj je predstavljen, a sad je konačno stigao i u BiH”, rekao je.

Od jedne vrste užitka i razonode do svjetskog zdravstvenog problema. Pušenje je postalo pošast modernog vremena, što nam je potvrdio i sam Harpantidis.

Foto: Philip Morris 

“Pušenje je veliki problem modernog društva, a na znanosti je da ponudi rješenje.  To rješenje sigurno ne može započeti s jednom ili dvije kompanije. Ovaj problem zahtjeva da svi sjednu za stol – i država i predstavnici javnog zdravlja i mediji, kako bi pristupili pronalaženju i primeni najpraktičnijeg i najefikasnijeg rešenja. Mi smo prije desetak godina, želeći svijet bez cigareta, usmjerili ogromne resurse ka razvoju novih, boljih, manje štetnih proizvoda u odnosu na cigarete. Uz razvoj proizvoda, ujedno se razvijala i znanost pomoću koje smo mogli dokazati kakav utjecaj ovi proizvodi imaju na javno zdravlje”, ustvrdio je čelni čovjek kompanije za ovaj deo Europe.

Foto: Philip Morris 



'Svijet u kojem se ne puši'


Na naš upit, je li ovaj scenarij mogao zamisliti kad se pridružio kompaniji PMI, te može li zamisliti kakva nas budućnost čeka, kazao je da kad se pridružio nije mogao ni zamisliti sadašnji scenarij, a pogotovo da će sudjelovati u stvaranju društva bez duhanskog dima.

“Kompaniji Philip Morris International sam se pridružio prije 20 godina. Gledajući iz te perspektive, nikad ne bih mogao zamisliti da ćemo biti gdje smo sad. Kad sam počeo raditi, razmišljao sam o cigaretama, na način, kako prodajem proizvod koji bi mogao biti  potencijalno štetan. Vrlo brzo sam shvatio da je kompanija usmjerena na rješavanje problema, pa sam vrlo sretan što sam dio današnjeg uspjeha i sretan zbog rezultata koje postižemo, kazao je te zaključio kako smo jako blizu svijeta u kojem se ne puši.

Foto: Philip Morris  / Razgovor s čelnim čovjekom 'Philip Morrisa' za Jugoistočnu Europu

“Ja osobno vjerujem kako ćemo uskoro doći do svijeta u kojem se ne puši. Tehnologija je tu, znanost je tu, te sam siguran kako ćemo vrlo brzo pronaći zajedničko rješenje kako bismo pomogli ljudima da se odmaknu od cigareta što prije” kazao je za kraj Christos Harpantidis, potpredsjednik kompanije Philip Morris International za jugoistočnu Europu.

Kopirati
Drag cursor here to close