Sporazum o Energetskoj zajednici: Država preuzela obaveze kojih se uopće ne pridržava
Povodom 5. ožujka Svjetskog dana energetske efikasnosti zanimljiv apel uputio je Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla

Sporazum o Energetskoj zajednici: Država preuzela obaveze kojih se uopće ne pridržava

Gospodarstvo / Industrija | 05. 03. 2020. u 14:09 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan energetske efikasnosti obilježava se svake godine 5. ožujka u čast prvog sastanka svjetskih eksperata, održanom na ovaj dan 1998. godine u Austriji, na kojem su razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rješenjima.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procjenjuje da će se u svijetu potrošnja energije povećati za 40% tijekom naredna dva desetljeća, što znači da vlade svih zemalja treba da sprovode posebne mjere.

Povodom 5. ožujka Svjetskog dana energetske efikasnosti, Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla želi javnosti naglasiti:

  • KOJI JE ZNAČAJ ENERGETSKE EFIKASNOSTI?
  • ŠTO JE DO SADA URADILA BiH U OBLASTI ENERGETSKE EFIKASNOSTI?
  • ZA ŠTO SE ZALAŽE CRP?

Dva dominantna i usko povezana problema sa kojima se svijet danas suočava jesu, sa jedne strane, nedostatak i nesigurnost u snabdijevanju energijom i sa druge strane, zagađenje okoliša i klimatske promjene kao posljedica prekomjerne potrošnje energije.

Jedan od načina da se negativni utjecaji smanje i da se pozitivno utječe na održivi razvoj jeste efikasno korištenje energije. Energetska efikasnost nas čini manje osjetljivim na nestašicu energije, smanjuje zagađenje i direktno utiče na poboljšanje životnih uslova.

Energetska efikasnost podrazumijeva niz mjera koje se poduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uvjete života i rada.

Bosna i Hercegovina je, pored ostalih međunarodnih akata, 27. srpnja 2006. godine, odlukom Predsjedništva, ratificirala Ugovor ''Sporazum o uspostavljanju energetske zajednice'', čime je naša država preuzela niz obaveza i rokova kojih je obavezna pridržavati se.  

Sa velikim zakašnjenjem FBiH je 15. ožujka 2017. godine konačno usvojila Zakon o energetskoj efikasnosti i na taj način do neke mjere uskladila svoj pravni okvir sa Energetskom zajednicom. Međutim, pred donositeljima odluka je dug put ka izvršavanju svih preuzetih obaveza iz ''Sporazuma o uspostavljanju energetske zajednice'', što uključuje donošenje niza podzakonskih akata, pravilnika i priručnika kao i implementaciju svega navedenog.

Budući da je više od 10 godina prošlo od preuzimanja obaveza prema Energetskoj zajednici, ovim priopćenjem Centar za razvoj i podršku iz Tuzle, želi donositelje odluka još jednom podsjetiti i upozoriti na činjenicu da je Bosna i Hercegovina obavezna ispunjavati preuzete međunarodne obaveze i rokove.

Sankcije protiv BiH

Energetska zajednica je u prosincu prošle godine najavila da će proširiti sankcije protiv BiH zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici. Najavljeno je da će Ministarski savjet produžiti postojeće sankcije zbog neimplementiranja mjera iz sporazuma, a dodatne sankcije će biti u vidu suspenzije prava zemlje u okviru Zajednice.

Ove mjere se donose zbog neispunjavanja obaveza u sklopu Drugog energetskog paketa u sektoru plina, zbog neispunjavanja Direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa.

Isto tako prema riječima Janeza Kopača, tajnika Tajništva EZ, postupak će biti pokrenut zbog davanja garancija od strane FBiH izgradnji bloka VII u Termoelektrani Tuzla s Kineskom uvozno-izvoznom bankom, čime je prekinut proces procjene državne pomoći od strane Komisije za državnu pomoć.

Energetska zajednica priprema i novi predmet protiv BiH u oblasti električne energije jer, kako su istaknuli, ni u jednom entitetu još nije odvojena distribucija električne energije od proizvodnje i ponude.

Iako je tržište električnom energijom formalno liberalizirano, u praksi i dalje dominiraju isti monopolisti kao i u ranijem periodu, a i dalje nema naznaka da će se započeti s energetskom burzom u regiji.

Ispunjavajte preuzete obaveze

Kao udruženje koje ima ogromno iskustvo u realizaciji projekata energetske efikasnosti, zahtijevamo od donositelja odluka odgovorno ponašanje i ispunjavanje preuzetih obaveza, ističu iz Centra za razvoj i podršku Tuzla.

Ponavljaju da ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije omogućava zapošljavanje velikog broja ljudi na veoma širokom zemljopisnom području kroz povećan angažman domaćih tvrtki i radne snage.

Posebno domaće industrije izolacijskih građevinskih materijala, ekoloških energenata i sustava za proizvodnju toplinske energije kao i stručnjaka iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Kopirati
Drag cursor here to close