Kanton Sarajevo

Sindikati osnovnog obrazovanja KS u ponedjeljak održavaju štrajk upozorenja

Gospodarstvo / Industrija | 29. 12. 2013. u 16:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo u svim sindikalnim podružnicama, školama u Kantonu Sarajevo u ponedjeljak će organizirati štrajk upozorenja pod motom 'Mi smo temelj društva, hoćemo respekt, a ne poniženja'.

Glavni razlozi za organiziranje štrajka upozorenja su, navode, zaštita ekonomsko - socijalnog statusa u djelatnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, diskriminatorski odnos Vlade prema uposlenicima u obrazovanju po pitanju termina isplate plaća, višemjesečna kašnjenja isplate plaća i drugih doprinosa.

Kao razlog organizovanja štrajka naveli su i visinu osobnih primanja i primanja koja nemaju karakter plaće u odnosu na druge proračunske korisnike, kao i javna poduzeća u Kantonu Sarajevo, te neuplaćivanje doprinosa za razlike u plaćama za 2012. godinu, lošu opremljenost škola i nedovoljna materijalna sredstva i materijalno osiguranje nastave i definiranje legalnosti i legitimnosti sindikalnog djelovanja u Kantonu Sarajevo, priopćio je Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close