Proizvodnja

Rudnici traže da poskupi ugljen

Federalna vlada i Elektroprivreda BiH moraju najozbiljnije pristupiti rješavanju problema zbog kojih i pored solidnih proizvodnih rezultata rudnici grcaju u gubicima.
Gospodarstvo / Industrija | 04. 12. 2018. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji BiH održalo je sjednicu u kakanjskom rudniku na kojoj su, zbog aktualnog stanja u sedam rudnika u sastavu koncerna, nazočili i direktori rudnika. U fokusu je bila analiza ulaganja u rudnike definiranih za tekući investicijski ciklus i gorući problem - cijena uglja, objavila je Federalna televizija.

Federalna vlada i Elektroprivreda BiH moraju najozbiljnije pristupiti rješavanju problema zbog kojih i pored solidnih proizvodnih rezultata rudnici grcaju u gubicima.

''Morat će se razmišljati o izmjenama cijena ugljena koji se isporučuje iz rudnika prema Elektroprivredi BiH jer u protekle dvije godine došlo je do nevjerojatnog rasta cijena opreme i repromaterijala koji koristimo u izvođenju rudarskih radova na terenu, tako da je gotovo nemoguće u ovakvim okolnostima imati financijski stabilne rudnike'', kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja FBiH.

U protekle tri godine u opremanije rudnika je investirano oko 150 milijuna eura, čime je osiguran sigurniji i humaniji rad, ali i kontinuitet proizvodnje. Da bi se taj trend održao rudnicima su, ipak, nužani dodatni prohodi.

 

Zato je, navodi FTV, upravama rudnika da insistiraju na intenziviranju provedbe tekućeg investicijskog ciklusa te da prije predstojećeg potisivanja ugovora o isporuci ugljena Elektroprivredi maksimalno zaštite interese rudnika.

''Cijena električne energije je poprilično niska, ali je enromno visoka kod izvoza. Sve to treba sagledati da bude rentabilno i za rudnike i za opstanak kompletnog sustava'', izjavio je Ćamil Zaimović, direktor Zd RMU Breza.

''Tražimo i red bi bio da i mi dijelimo jedan dio tog kolača, te cijene, a ako pada cijena ispod proizvodne, normalno da i mi treba da tu sudjelujemo. Međutim, današnje stanje je takvo kakvo jeste'', dodao je Osman Bleković, direktor ZD RMU Kreka.

Za stalnost rudnika nužno je osigurati cijenu ugljena veću u prosjeku za 50%, no konkretni zahtjevi nisu definirani, naglašeno je da oni moraju biti rezultat detaljnije stručne analize.

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika ugljena u Federaciji odlučilo je središnju manifestaciju u povodu Dana rudara organizirati 21. prosinca, u Kaknju.

Kopirati
Drag cursor here to close