Kreka

Rudari kreću u štrajk

Gospodarstvo / Industrija | 14. 09. 2017. u 09:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalni odbor Rudnika uglja Kreka u Tuzli jednoglasno je donio odluku o najavi štajka Upravi ZD Rudnici uglja Kreka ukoliko do 25. rujna Uprava ne izvrši isplatu plaće, toplog obroka, naknade za prijevoz, zdravstvenog osiguranja, a traže i potpuno poštivanje svih obveza prema uposlenicima u skladu s Kolektivnim ugovorom o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Sindikat je najavio da će, ukoliko se ne uvaže radnički zahtjevi, štrajk početi 26. rujna u 7.00 sati u svim rudnicima, organizacijskim jedinicama i Direkciji Društva u ZD rudnici uglja Kreka u Tuzli.

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije ZD Rudnici uglja Kreka u Tuzli danas je na svojoj redovnoj sjednici razmatrao izuzetno teško stanje koje je proizvedeno blokadom računa društva od Porezne uprave FBiH, Uprave za neizravno oporezivanje, na osnovu tužbi dobavljača i ostalih, a zbog čega je isplata plaće za kolovoz postala upitna.

''Sindikat rudnika Kreka je od ranije prepoznao ovu problematiku i preko Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH je 9. svibnja ove godine upozorio Vladu Federacije BiH, Poreznu upravu FBiH, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Upravu ZD rudnici uglja Kreka u Tuzli da se navedena problematika ne može i dalje ignorirati, jer itekako predstavlja potencijalnu opasnost da u određenom vremenskom razdoblju doprinese potpunom kolapsu nekih rudnika uglja i ponudio prijedlog rješenja'', navodi se u priopćenju Sindikata.

Međutim, Sindikat rudnika Kreka je nezadovoljan činjenicom da nitko od nadležnih za rješavanje navedenog problema nije našao za shodno da odgovori i ispoštuje prijedlog Sindikata, čime bi se osiguralo efikasno funkcioniranje rudnika.

Rudari Kreke su u kolovozu iskopali 198.000 tona uglja. Ovaj izvanredan rezultat je, kako se navodi, isključivo, plod zalaganja rudara i rudarske snalažljivosti i još više dobiva na značaju ako se uzme u obzir odnos vladajućeg društva prema realizaciji investicijske faze 2016-2018. godina za rudnike Kreka koja iznosi svega tri posto od obećanih ulaganja.

Kopirati
Drag cursor here to close