Rheinmetall

Leopardi za Ukrajinu tek naredne godine?

Rheinmetall trenutno ima u skladištu 22 rashodovana tenka ''Leopard 2'' i 88 tenkova starijeg modela ''Leopard 1"
Gospodarstvo / Industrija | 19. 01. 2023. u 09:41 Bljesak.info
Kakvi su Leopardi za Ukrajinu?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Čak i kad bi sutra pala odluka da mi svoje tenkove 'Leopard' smijemo poslati u Kijev, isporuka bi trajala do početka iduće godine", rekao je šef Uprave koncerna Rheinmetall Armin Papperger u razgovoru za njemačke novine ''Bild am Sonntag''.

Rheinmetall trenutno ima u skladištu 22 rashodovana tenka ''Leopard 2'' i 88 tenkova starijeg modela ''Leopard 1", objavile su te novine pozivajući se na Pappergera. Šef Rheinmetalla je izjavio da bi popravak rashodovanih tenkova trajao oko godinu dana.

''Borbena vozila ne moraju samo biti ponovo lakirana, nego moraju biti preuređena za upotrebu u ratu. Njih se potpuno rastavi i onda ponovo sastavi."

Bez naloga se ništa ne radi

Rheinmetall ne može bez naloga popravljati rashodovane tenkove jer bi troškovi iznosili više stotina milijuna eura.

''To Rheinmetall ne može unaprijed financirati", kaže Papperger. 'Leopard" bi u ratu mogao odigrati ključnu ulogu, naglašava šef koncerna Rheinmetall.

''Borbenim tenkovima jedna vojska može probiti neprijateljske linije i okončati duži rat na utvrđenim položajima. S 'Leopardom' vojnici mogu odjednom napredovati tko zna koliko kilometara'', prenosi Deutsche Welle.

Pritisak na njemačku Saveznu vladu oko isporuke tenkova „Leopard" Ukrajini u posljednje se vrijeme povećao. Poljska je već prošle srijede objavila da će Ukrajini skupa s partnerima iz NATO-a prepustiti borbene tenkove tipa ''Leopard 2" radi obrane od Rusije. Finska je u četvrtak oprezno dala naslutiti da je spremna na isporuku.

Opširnije

Kopirati
Drag cursor here to close