Projekat BetMET

Razvoj metalnog sektora u HNŽ: Mašinski fakultet ojačao kapacitete za podršku malim i srednjim poduzećima

Projekt BetMET, čiji je cilj razvoj metalskog sektora, podržao je izgradnju kapaciteta Mašinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru nabavkom opreme i obukom kadrova.
Gospodarstvo / Industrija | 17. 11. 2021. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući BetMET projektu, sva mala i srednja poduzeća koja se bave metalom imaju priliku da znatno podignu kvalitet svojih proizvoda putem nove savremene opreme koja im je na raspolaganju na Mašinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Na taj način, firme metalnog sektora s područja Hercegovine izravno povećavaju svoju konkurentnost na tržištu EU i otvaraju nove mogućnosti izvoza.

Projekat BetMET, čiji je cilj razvoj metalskog sektora, podržao je izgradnju kapaciteta Mašinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru nabavkom opreme i obukom kadrova.

Veći kvalitet proizvoda – veća konkurentnost na tržištu EU

Podizanje kapaciteta Mašinskog fakulteta kroz nabavku opreme i obuku kadrova izravno je stvorilo priliku za unaprjeđenje proizvodnje i povećanje konkurentnosti firmi u metalnom sektoru Hercegovine. Od nove opreme i općeg podizanja kapaciteta koristi će imati sve firme koje u svom procesu rada imaju zavarivanje ili površinsku zaštitu metala ali i druge firme koje posluju u metalnom sektoru.

„Mi smo znatno unaprijedili svoje laboratorije. Studenti – budući inženjeri će imati priliku da ovladaju s tom opremom. Također, pružamo mogućnost malim i srednjim poduzećima da unaprijede svoj proizvod i postanu konkurentniji na tržištu“, poručio je Edin Džiho, direktor instituta za Mašinstvo na Mašinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Nova, vrijedna oprema stavljena u funkciju na Mašinskom fakultetu

Mašinski fakultet je specijaliziran za davanje stručnog mišljenja za racionalan izbor konstrukcijskog materijala. U sklopu projekta, nabavljena je i stavljena u funkciju oprema:

- Za mjerenje i ispitivanje metala – univerzalno mjerno pojačalo za mjerenje naprezanja punog mosta ili polumosta
- Mjerač debljine sloja metalnih podloga da bi se omogućila što veća fleksibilnost mjerenja debljine sloja na metalnim podlogama
- Mjerač hrapavosti površine i
- Moduli za analizu kemijskog sastava za: alatne i manganske čelike, za legure nikla, za legure bakra, za legure titanijuma

Pored toga, certificirana su dva inžinjera koji su sada kvalificirani da pružaju usluge malim i srednjim poduzećima. Certifikacijom međunarodnog inženjera za zavarivanje, Mašinski fakultet je postao pružatelj usluga koji može osigurati nadzor nad zavarivanjem koji mala i srednja ppduzeća moraju imati ne samo za kvalitetu zavarivanja, već i za ispunjavanje ISO standarda kvaliteta, te izvoz.

 Takođe, Fakultet posjeduje osoblje koje može uraditi ispitivanje penetrantima koje se često koristi u ispitivanju zavarenih spojeva na konstrukcijama kao ispitivanje bez razaranja. Ovom metodom moguće je otkriti pukotine dužine 0,1 mm i širine 0,03 mm.

Ulaganje u metalni sektor – jedno od najperspektivnijih polja hercegovačkog gospodarstva

Projekt BetMet je dio EU4Business projekta, a implementira ga Udruženje poduzetnika LiNK sa partnerima.

Specifični cilj projekta je povećati konkurentnost i izvoznu vrijednost proizvoda (PEV) izvozno orijentiranih malih i sredjnjih poduzeća iz metalnog sektora kroz uvođenje i unapređenje inovativnih tehnologija i upotrebe usluga za razvoj poslovanja i kvalitetu zaštite površine metalnih proizvoda.

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba

Kopirati
Drag cursor here to close