Novi udar

Razmatra se korekcija cijena ugljena pa će poskupjeti i struja

Safer Mušanović, predsjednik Sindikata rudara FBiH, kazao je da je zadovoljan potpisivanjem sporazuma…
Gospodarstvo / Industrija | 23. 10. 2019. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi u ovom trenutku razmatramo i opciju korekcije cijene uglja, koja bi povukla za sobom i efekt povećanja cijene električne energije. O toj opciji trenutno razmatramo.'', rekao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić nakon što je potpisao sa Savezom sindikata radnika rudnika u FBiH produženje aktualnog kolektivnog ugovora.

Ovaj će ugovor važiti do potpisivanja novog, a zahtjev Sindikata za novom satnicom je 2,70 KM.

''Do trenutka početka ili finalizacije pregovora imat ćemo i finalan stav. Danas smo poslali još jednom i zahtjev prema Elektroprivredi BiH i upravi i Nadzornom odboru za jedan hitan sastanak'', rekao je Džindić.

Avaz prenosi kako bi sastanak trebao biti održan za sedam dana, u srijedu sljedećeg tjedna, a razgovarat će se o nastavku pregovora sa sindikatima i stanju u rudarstvu, kao i potezima koje će povlačiti Vlada FBiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Safer Mušanović, predsjednik Sindikata rudara FBiH, kazao je da je zadovoljan potpisivanjem sporazuma, te da njih najviše zanima povećanje cijene uglja jer bi to značilo stvaranje kapitala za nabavku novih strojeva.

On očekuje da će minimalna satnica biti povećana na iznos koji traže - 2,70 KM.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika, istaknuo je da su danas završili što su usuglasili, ali da je pred njima mnogo teških pitanja za koja treba što prije naći najkvalitetnije rješenje.

''Sektor rudarstva je prijeko potreban i gospodarstvu i građanima. Opterećen je trenutno teškim stanjem'', dodao je Husić.

Kopirati
Drag cursor here to close