Radnici opet prosvjeduju

Izgubljeni u bespuću hercegovačkih šuma

''Ako ne dobijemo svoja prava idemo pred Vladu pa dalje, idemo do kraja dok ne dobijemo svoja prava'', dodali su radnici.
Gospodarstvo / Industrija | 27. 03. 2018. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djelatnici Šuma Hercegovačko-neretvanske županije u utorak su drugi put prosvjedovali ispred županijskog Ministarstva  poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

''Za par dana je sedam mjeseci da nemamo plaću. Prošla su dva Božića, dva Uskrsa, tri Bajrama, stiže ljeto, a mi nemamo ništa. Nismo dobivali plaću, niti su nam uplatili doprinose. Nas zanima naše pravo da primamo plaću, ostalo nas ne zanima'', rekao je za Bljesak.info jedan od obespravljenih radnika.

''Ako ne dobijemo odgovor idemo pred Vladu pa dalje, idemo do kraja dok ne dobijemo svoja prava'', dodali su radnici.

Video: Prosvjed djelatnika Šuma HNŽ-a


Objasnili su da je HNŽ jedina županija u Federaciji koja nije donijela zakon o šumama, a 2005. godine je osnovala poduzeće.   

''Ovo što pričaju Hrvati većina u firmi, lažu, sve nacije su zastupljene. Kada pitaš HDZ-ovca on kaže neće SDA da usvoji zakon, kada pitaš SDA-ovca, on kaže neće HDZ zakon, u međuvremenu šume i radnici ispaštaju. Tražimo da nam osiguraju plaće i da nam vrate pravo da radimo svoj posao. Na nas se troši osamsto do milijun maraka godišnje, a vidjeli ste koliki je višak u proračunu. Račun nam je blokiran nekakvom presudom, to su sve političke igre, a mi ispaštamo, ni krivi ni dužni'', dodala je jedna od radnica, govoreći kako je 28 radnika, kolateralna šteta političke nebrige.

''Federacija hoće da šumarstvo bude pod njima, a županije to ne daju. Po zakonu i ustavu županija je vlasnik šuma, trenutno je sve zastalo i nitko ne zna što će se dalje.  Mi ne želimo ničiju glavu, ni ministra, ni premjera samo hoćemo svoje plaće'', dodao je jedan od radnika, objašnjavajući da radnici sve ovo vrijeme idu na posao.

''Svi eksploatiraju naše šume, ne zna se točno tko eksploatira svi tu nešto rade, a mi koji bi trebali raditi ne radimo, ovo jedna neobjašnjiva situacija'', poručili su radnici.

Podsjetimo, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) Donko Jović ranije je za Dnevni list rekao da je svjestan ozbiljnosti problema, te tvrdi da se u neformalnim razgovorima s partnerima iz SDA iskristaliziralo nekoliko pitanja, a među njima najvažnije – tko će gospodariti šumskim fondom u HNŽ-u, jedno ili više poduzeća?

''Razgovarano je na ovu temu puno puta i uvjeren sam da ćemo ga uskoro riješiti. Neki od prijedloga je da u županiji imamo potencijala da tu bude osim jednog i više poduzeća. U HNŽ-u smo proveli analizu i procjenu kapaciteta te se došlo do rezultata da postoji prostor da se svi radnici redovito plaćaju, a da se višak prihoda upotrijebi u jačanje i obnovu postojećih potencijala. Nemamo pragospodarstvo i šumski fond'', rekao je tada ministar Jović u nadi da će se ovaj zakon uskoro naći na stolu županijske vlade čime bi se ostvarili i zakonski uvjeti za odgovorno gospodarenje i brigu o tom prirodnom bogatstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close