Radnici metalske industrije nezadovoljni: Ispodprosječne plaće, a jedini stvaramo novu vrijednost

Sindikat metalaca Federacije BiH također je uputio pismo premijeru Novaliću te predsjedavajućim oba doma Federalnog parlamenta Edinu Mušiću i Lidiji Bradari, upozoravajući na težak materijalni položaj radnika u metalskoj industriji
Gospodarstvo / Industrija | 23. 12. 2017. u 11:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Foto: Ilustracija / Radnik metalske industrije

Rudari i radnici u metalskoj industriji traže povoljniji položaj u sustavu PIO-u
Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine upozorio je na položaj rudara koji rade u podzemnoj eksploataciji u kontekstu donošenja novog Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju (MIO) Federacije BiH.

U pismu koje su uputili premijeru Federacije Fadilu Novaliću i ministru za rad i socijalna pitanja Vesku Drljači zatražili su da se svim radnicima u rudnicima uglja s beneficiranim radnim stažom, koji radne zadatke izvršavaju u podzemnoj eksploataciji i površinskoj eksploataciji uglja, obračun visine mirovine vrši na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka plaće po radnika ili da se to regulira kroz druga zakonska rješenja vezana za oblast rudarstva.

Kako je po dužini dodijeljenog beneficiranog radnog staža određeni broj radnih mjesta u rudnicima uglja proglašen najtežim po zdravlje radnika i najopasnijim radnim mjestima FBiH, ovaj sindikat zahtijeva uvođenje radnika s tih radnih mjesta iz rudnika uglja u Federaciji BiH u bilo koje dodijeljeno "povoljnije" pravo u Zakonu o MIO-u ili bilo kojoj grupaciji radnika s radnih mjesta s beneficiranim radnim stažom.

''Nikada nismo kazali da smo važniji i potrebniji od drugih radnika i građana FBiH, ali isto tako smo svjesni činjenice da nema težih i opasnijih poslova po zdravlje radnika od radnih mjesta s beneficiranim radnim stažom u rudnicima uglja'', podsjećaju u pismu.

Naglasili su da Rukovodstvo Sindikata s pažnjom prati sva dešavanja u FBiH vezana za usvajanje novog Zakona o MIO-u, dodajući da poštuju napore radnika iz svih oblasti i djelatnosti koji za cilj imaju konstruktivan utjecaj na usvajanje što kvalitetnijeg zakona.

Sindikat metalaca Federacije BiH također je uputio pismo premijeru Novaliću te predsjedavajućim oba doma Federalnog parlamenta Edinu Mušiću i Lidiji Bradari, upozoravajući na težak materijalni položaj radnika u metalskoj industriji, koji je dodatno opterećen zbog usvajanja Nacrta Zakona o MIO-u.

''Radi se o izuzetno važnom zakonu koji će imati direktne utjecaj na materijalni položaj ovih radnika. Općepoznata je činjenica da veliki broj radnika u realnom pa tako i u metalskom sektoru, ima plaće niže od prosjeka, pa čak minimalne, iako rade izuzetno težak posao i u najvećoj mjeri pune proračune i stvaraju novu vrijednost'', podsjetili su u pismu.

Zatražili su od Vlade FBiH, kao predlagača zakona, da prilikom izrade prijedloga zakona ili kroz zakonska rješenja na odgovarajući način osigura da ova kategorija radnika ne bude kažnjena po više osnova odnosno manjim mirovinama koje im neće biti dovoljne ni za preživljavanje.

Apelirali su na Vladu FBiH i Federalni parlament na hitno usvoje Zakon uvezivanju radnog staža koji bi precizirao preuzimanje financiranja neizmirenih doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje u periodu od 1. travnja 1992. godine do 31. prosinca 2015. godine.

Zatražili su i usvajanje izmjena Zakona o stečajnom  postupku kojim će se sva potraživanja proistekla iz radnog odnosa svrstati u viši platni red, a sam postupak stečaja biti fokusiran na rekonstrukciji firmi, te donošenje Zakona o sigurnosti i zdravlju na radu i Zakona o štrajku u formi usuglašenoj između socijalnih partnera.

Upozorili su da, ukoliko se ne pokrenu aktivnosti na realizaciji ovih zahtjeva, Upravni odbor Sindikata će usmjeriti naredne aktivnosti na organiziranje industrijskih akcija i sindikalne borbe u skladu sa zakonskim odredbama te su najavili da će nastaviti vršiti pritisak da se nađe izlaz za težak položaj radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close