Piju kave i rade što hoće

Radnici 'Aide' zarobili ministre u kafiću: Nemamo plaća, a oni piju kave

Gospodarstvo / Industrija | 04. 11. 2014. u 12:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Vlade TŽ je priznao da Vlada ne može radnicima isplatiti zaostale plaće i povezati radni staž, zbog čega je nakon redovne sjednice Vlade došlo do incidenta tijekom kojeg je intervenirala i policija.

I dalje nema rješenja za radnike tvornice obuće 'Aida' iz Tuzle koji su se i danas okupili pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona, a potom i pred zgradom Bosanskog kulturnog centra, gdje se održavala sjednica Županijske vlade.

''Bili smo jutros pred zgradom Vlade i tražili sastanak. Primili su nas, ali nismo ništa riješili. Tražili smo da dođemo u BKC na sjednicu Vlade i oni su obećali da će nas primiti, ali su pobjegli. Zatekli smo ih u kafiću kako piju kave i rade što hoće'', kaže radnik ove tvornice Hasan Užičanin.

Radnici Aide su ministrima blokirali izlaz iz kafića, nakon čega je intervenirala policija. Zbog činjenice da nije postignut nikakav dogovor, radnici ove tvornice najavljuju da će u četvrtak blokirati južnu i sjevernu prometnicu u Tuzli. 

''Neka im je na sramotu. Narod nema kruha, sramota je što rade radnicima u cijeloj BiH'', ističe Užičanin. Oko 200 radnika “Aide” trenutno se nalazi pred zgradom Vlade TŽ-a i poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva. Traže da im se puste tri pogona ove tvornice u rad, zatim isplatu materijalne pomoći te uvezivanje staža i uplata doprinosa.

Premijer Tuzlanskog kantona i ministri sastali se sa radnicima AIDA-e

Sredinom ovog mjeseca očekuje se upošljavanje dva pogona Aide. To je rezultat nastojanja Vlade Tuzlanskog kantona da za radnike tvornice obuće "Aida“ osigura posao.

Ovo su, između ostalog, radnicima tvornice na jutrošnjem sastanku prezentirali premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i ministar industrije, energije i rudarstva Mulaga Fejzić.

Sastanku je također nazočio i ministar unutrašnjih poslova Midhat Dobrnjić.

Devet predstavnika Sindikata tvornice obuće "Aida“, po tri iz sva tri pogona, ovom su prilikom tražili rješavanje problema koji su ih naveli da se okupe pred zgradom Vlade TK, navodi se u priopćčenju Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

Zahtjevi radnika se prije svega tiču osiguranja posla za sva tri pogona, izmirenja plaća, toplog obroka i naknade za prijevoz za rujna 2014.

Sindikat FO "Aida“ zahtijeva materijalno zbrinjavanje radnika za vrijeme nezaposlenosti i uplatu sredstava za umirovljenje radnika koji su ispunili uvjete, te rješavanje statusa tehnološkog viška.

Resorni ministar je radnike upoznao i s Ugovorom o kooperaciji, koji je Aida potpisala sa gračaničkom firmom Forteks.

Shodno ovom ugovoru Fortex će u narednim danima, nakon što stigne pošiljka materijala, dio posla dati tvornici obuće Aida.

Naime, Forteks je dogovorio određene poslove sa kompanijom iz Italije, ali će dio ugovorenog posla, koji nadilazi njegove kapacitete, ustupiti Aidi.

Na ovaj način sredinom ovog mjeseca očekuje se upošljavanje dva pogona Aide, a do kraja mjeseca realizacijom dogovora sa drugim kupcima uposlit će se i treći pogon.

Također značajno je istaći da su već postignuti dogovori i osigurani poslovi koji će uposliti sve pogone Aide u vrijeme sezone proljeće - ljeto 2015.

Premijer Umihanić i resorni ministar Fejzić radnike su upoznali sa zakonskim ograničenjima kada su u pitanju izmirenja plača, toplog obroka i naknada za prijevoz te zatražili od predstavnika Sindikata da svoje zahtjeve iskažu i upute preko Uprave tvornice, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close