Cijene nafte

Putin: Put ka uništenju svjetske energetike

Putin je korake Zapada da uvedu ograničenja cijena energije nazvao pokušajem "kolonijalne" pljačke.
Gospodarstvo / Industrija | 23. 12. 2022. u 10:11 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gornja granica cijene nafte je "put ka uništenju svjetske energetike", rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Ovo je put k uništenju svjetske energetike. Možda će doći vrijeme kada ova industrijska grana više neće pružati tržištu potrebnu količinu proizvoda. Tada cijene mogu vrtoglavo skočiti, a to će povrijediti one koji pokušavaju implementirati ove mjere", rekao je Putin u obraćanju novinarima u Moskvi.

Kolonijalna pljačka

Putin je ograničenje cijena nafte nazvao netržišnim instrumentom i poručio da zemlje proizvođači nafte ovu mjeru shvaćaju "osobno".

"Svi smatraju da je ovo samo prvi pokušaj da se proizvođačima nametnu administrativna pravila o regulaciji cijena", kazao je ruski lider.

Putin je korake Zapada da uvedu ograničenja cijena energije nazvao pokušajem "kolonijalne" pljačke.

Dodao je da su proizvođači nafte i plina uglavnom Rusija, Saudijska Arabija, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, zemlje Latinske Amerike i Azije, dok su glavni potrošači Sjedinjene Američke Države i Evropa.

"SAD proizvode i naftu i plin, ali oni sami sve potroše, malo im ostane za strano tržište. Prema tome, nafta i plin se proizvodi u ovim navedenim zemljama, ali se troši u SAD i Europi. Po mom mišljenju, ono što sada pokušavaju da urade je takav atavizam kolonijalizma, navikli su da kradu, pljačkaju druge zemlje“, rekao je ruski predsjednik.

Pokušaj

Poručio je da, ukoliko gornja granica cijene plina krši ugovore ruske energetske kompanije Gazprom, Moskva će razmotriti da li je u obavezi da ih se pridržava.

Ministri energetike članica Europske unije u ponedjeljak su dogovorili gornju granicu cijene plina, nakon višetjednih razgovora o hitnoj mjeri.

Ograničenje je najnoviji pokušaj 27 država članica EU-a da snize cijene plina koje su povećale račune građana za energiju i dovele do rekordno visoke inflacije ove godine, nakon što je Rusija prekinula većinu isporuka plina prema europskim zemljama.

Ministri su se usuglasili da uvedu gornju granicu ako cijene pređu 180 eura po megavat-satu tokom tri dana na osnovu ugovora o jednomjesečnom plinskom čvorištu nizozemskog Title Transfer Facility (TTF), koji služi kao europsko mjerilo.

Ograničenje se može aktivirati od 15. veljače 2023. godine, navodi se u dokumentu koji detaljno opisuje konačni sporazum.

Kopirati
Drag cursor here to close