Bez podrške

Problemi željeznica u BiH

Veleposlanik Kraljevine Španjolske u BiH José María Valdemoro Giménez je kazao da sektor željezničkog prijevoza doživljava značajan razvoj na globalnoj razini kao alternativa već prezasićenim sektorima cestovnog i zračnog prometa.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 10. 2019. u 11:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći problem željeznica u BiH je uništena i loša infrastruktura, ali usprkos i drugim problemima ovaj sektor ima perspektivu, posebno u teretnom prometu - istaknuto je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu na Poslovnom forumu BiH - Španjolska koji je posvećen razvoju željezničkog prijevoza.

VTKBiH je, po riječima predsjednika Nemanje Vasića, Forum organizirala u saradnji s Španjolskim institutom za vanjsku trgovinu i investicije (ICEX) i uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u BiH.

''Španjolska je zemlja u EU koja ima dosta dobro razvijen željeznički promet, a njihovi stručnjaci su u mnogim zemljama, koje su bile kao i mi sa nerazvijenim željezničkim prometom, doprinijeli svojim znanjem i iskustvima da se taj promet popravi i da dostigne koliko, toliko razinu zemalja EU. Mi smo naravno daleko od toga i naš željeznički promet je u lošem stanju. Pošto je ovo izuzetno važna grana gospodarstva nadamo se da će i današnji skup doprinijeti da se sve to pokrene s mrtve točke'', kazao je Vasić.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske u BiH José María Valdemoro Giménez je kazao da sektor željezničkog prijevoza doživljava značajan razvoj na globalnoj razini kao alternativa već prezasićenim sektorima cestovnog i zračnog prometa.

''Španjolska je uložila velike napore u razvoj svoje infrastrukture, te sudjelovala na međunarodnoj razini u tom razvoju i ovdje smo danas da podijelimo iskustva s BiH. S nama su predstavnici devet značajnih španjolskih kompanija aktivnih i uspješnih u različitim aspektima željezničkog projevoza da ovdje podijele svoja iskustva i sagledaju potencijalne izazove na koje može naići razvoj željezničkog prometa u BiH'', kazao je španjolski veleposlanik.

Video: Željeznice u BiH imaju probleme, ali i perspektivu

Dodao je da Španjolska ima izrazito dobro razvijen željeznički promet sa 15.000 kilometara željeznica i 3.000 kilometara brze željeznice, najdužu i najrazvijeniju mrežu na nivou Europe i drugu najrazvijeniju na svijetu, odmah iza Kine. Istovremeno, španjolske kompanije realiziraju veoma značajne projekte na međunarodnoj razini.

Željeznice u BiH, po riječima zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH Saše Dalipagića, imaju određene probleme i pri tome nemaju odgovarajuću podršku od instituacija i investitora, ali usprkos svemu imaju perspektivu u budućnosti posebno u teretnom prijevozu rasutih i tekućih tereta i prijevozu kontejnera.

''Trend u Europi je da se financiraju željeznice kao najpovoljniji, ekološki tip prijevoza i Europa čak sada daje sredstva za finansiranje željeznica s grantovima od čak 60 posto, dakle nepovratna sredstva. Mi u BiH, odnosno entitetska ministarstva u čijoj su nadležnosti željeznice, trebale bi da koriste ta sredstva, ali bi prije toga morali imati odgovarajuće projkete za ta sredstva'', naveo je Dalipagić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close