Skupština prihvatila ponudu

Prekida se štrajk u ArcelorMittalu Zenica

Skupština prihvatila ponudu za kolektivni ugovor, prekida se štrajk u ArcelorMittalu Zenica
Gospodarstvo / Industrija | 15. 12. 2023. u 18:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Saveza samostalnog sindikata ArcelorMittala Zenica, na hitnom zasjedanju, jednoglasno je prihvatila najnoviju ponudu menadžmenta kompanije koja je dogovorena na današnjem sastanku u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine - potvrdio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata AMZ-a Rašid Fetić, koji je napomenuo da su se ovim stekli uvjeti za prekid generalnog štrajka.

Sastanak u Vladi FBiH, kojem je nazočio i premijer Nermin Nikšić, dogovorio je resorni ministar industrije, energetike i rudarstva Vedran Lakić, ali predstavnici Sindikata nisu odmah nakon današnjeg sastanka u Sarajevu željeli i priopćiti uvjete za prekid generalnog štrajka, u koji su stupili 20. studenog.

''Svim radnicima će, uz plaću za prosinac u siječnju naredne godine, biti isplaćen i bonus od 2.520 KM; zatim topli obrok u iznosu od 7,5 KM, a koji će biti obračunat retroaktivno, od 1. lipnja ove godine. Razlika za topli obrok bit će, također, isplaćena u siječnju, uz plaću za prosinac. ''Bajramaluk'' će biti isplaćen u novcu, u iznosu od 100 KM, a regres uz travanjsku plaću (50 posto prosječne mjesečne plaće svih radnika u 2023.), odnosno u svibnju naredne godine. Dogovoren je i bonus, varijabilna plaća za 2024. godinu, u skladu s varijabilnom šemom kompanije'', kazao je Fetić.

Napomenuo je kako će odluku Skupštine Sindikata o prekidu generalnog štrajka sada uputiti i Upravi poduzeća, s kojom bi već u ponedjeljak, 18. prosinca mogli potpisati i novi kolektivni ugovor, koji će vrijediti do 31. prosinca 2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close