Koštarac pozdravio Odluku

Povećana kvota snage prihvata iz obnovljivih izvora električne energije

Ministar Košarac pozdravio usvajanje Odluke o odobrenju maksimalno moguće snage prihvata iz obnovljivih izvora električne energije.
Gospodarstvo / Industrija | 04. 09. 2020. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je usvajanje Odluke o odobrenju maksimalno moguće snage prihvata iz obnovljivih izvora električne energije u elektroenergetski sustav BiH, čime je važeća kvota povećana s dosadašnjih 460 MW na 840 MW za vjetroelektrane, odnosno s 400 MW na 825 MW za fotonaponske elektrane.

Odluku je usvojila Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) na prijedlog Nezavisnog operatora sustava u BiH (NOS), uz podršku i aktivno sudjelovanje predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
 
''Ova odluka je produkt zajedničkih aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, DERK-a i NOS-a BiH, čime će se na zadovoljstvo velikog broja investitora omogućiti integracija značajnih instaliranih kapaciteta iz obnovljivih izvora električne energije. Tako će se u budućnosti udio obnovljivih izvora u proizvodnom miksu BiH značajno povećati, a ujedno će se i smanjiti emisije stakleničkih plinova, što je i obaveza BiH preuzeta Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU u dijelu obaveza koje se odnose na energetsku tranziciju, kao i politika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH'', istakao je ministar Košarac.

On je istaknuo da, osim brojnih benefita iz domena ekologije, integracijom obnovljivih izvora električne energije zahtjevima potrošnje može se odgovoriti na lokalnoj razini, čime se daje dodatni impuls u stabilnosti elektroenergetskog sustava BiH i njegovoj fleksibilnosti.

''Također, neupitno je da će investiranje u projekte obnovljive energije dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja ukupne poslovne klime u BiH'', naglasio je ministar Košarac.

On je uputio apel svim institucijama da, u okvirima svojih nadležnosti, poduzimaju aktivnosti koje su usmjerene na povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Kopirati
Drag cursor here to close