Ulaganje u minerale

Postoje četiri sirovine koje su bitne za BiH

Cilj projekta je da se napravi online aplikacija koja bi obuhvaćala sve podatke koji bi omogućili investitorima da donesu odluku hoće li oni dublje ući u neko područje i dalje se angažirati.
Gospodarstvo / Industrija | 20. 09. 2019. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Univerziteta u Zenici, koji je partner u međunarodnom projektu Europskog instituta za tehnologije pod nazivom „Invest RM - Multifaktorski model za ulaganje u sektor sirovina, studija slučaja Bosna i Hercegovina“, izvršena je prezentacija dosadašnjih rezultata spomenutog projekta.

''Cilj projekta je da se napravi online aplikacija koja bi obuhvaća sve podatke koji bi omogućili investitorima da donesu odluku hoće li oni dublje ući u neko područje i dalje se angažirati'', kaže Sibila Borojević – Šoštarić, profesorica na Rudarsko-geološkom-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ističe kako su pripremili četiri seta podataka: ekonomski, zakonsku legislativu, podatke o mobilnosti radne snage te bazu sa 126 ležišta i pojava kritičnih minerala, a za koje Europska komisija smatra da su potrebni industriji te da zbog toga puno ulaže u njihovo otkrivanje.

'' Obuhvatili smo četiri sirovine, koje su bitne za BiH i za koje geološki eksperti unutar projekta smatraju da imaju potencijala. To su: floriti, antimoniti, boksit i magneziti'', kaže Borojević- Šoštarić, koja dodaje kako su obuhvaćeni podaci za državni, entitetske te kantonalne razine u BiH.

Prorektor za znanstveno-istraživački rad UNZE-a profesor Sabahudin Ekinović napomenuo je kako Zenica, kao centar metalurgije i unutar industrije koja prerađuje sirovine, ove godine slavi i 60 godina visokog obrazovanja te znanstveno-istraživačkog rada u oblasti metalurgije.

''BiH bi mogla postati ne samo prostor iz kojeg se izvlači sirovina, nego da se oko nalazišta sirovina investira u novu procesnu industriju, odnosno za pogone za preradu do odgovarajućih polufabrikata'', kazao je Ekinović, koji je dodao da su podaci koji su prikupljeni u sklopu projekta važni i za vlast, koja upravlja resursima.

Direktor Rudarskog instituta iz Prijedora Dragoje Lajić ističe kako su, u sklopu projekta, do sada poznata te nova nalazišta, kao i ona koja su zapuštena, evidentirana na jednom mjestu te dostupna za nove investitore.

''Nadamo se da će potencijalni investitori prepoznati nalazišta i zanimljiva mjesta za ulaganja te na taj način doprinjeti i razvoju BiH'', kaže Lajić.

Napominje kako je bh. bogata i mineralima koji se trenutno ne eksploatiraju, ali koje je moguće eksploatirati novim tehnologijama koje su poznate u svijetu, dok na bh. području takve tehnologije još nisu dostupne. Projekt je započeo 2018. te je planirano da traje do 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close