Struja i cijena rada

Poslodavci i sindikati upozoravaju Vladu

Rukovodstva Udruženja poslodavaca FBiH i sedam sindikata zahtijevaju od Vlade FBiH da ne dozvoli enormno povećanje cijena struje i smanji cijenu rada.
Gospodarstvo / Industrija | 08. 11. 2021. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukovodstva Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i sedam granskih sindikata iz realnog sektora izrazili su zabrinutost najavom enormnog povećanja cijena električne energije za gospodarstvo, koje će dovesti do smanjenja gospodarskih aktivnosti, gubitka radnih mjesta i ugrožavanja životnog standarda radnika i građana.

Kako je priopćeno, sa zajedničkog sastanka upućen je zahtjev Vladi FBiH da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima reagira i ne dozvoli enormno povećanje električne energije i time spriječi otpuštanja radnika i kolaps gospodarstva. 

Na sastanku je donesen zajednički zaključak da je neophodno bitno smanjiti opterećenja cijene rada, donošenjem novog zakon o doprinosima FBiH, kojim bi stopa doprinosa na plaće iznosila maksimalno 30 posto,  čime bi se stvorili uvjeti za dodatno povećanje minimalne plaće  koju su dogovorili poslodavci i sindikati kroz kolektivne ugovore.

''Rukovodstva UPFBiH i sedam sindikata iz realnog sektora, također su uputili zahtjev Vladi FBiH za hitno održavanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH o temi minimalne plaće u FBiH. Naime, iz nepoznatih razloga predstavnici Vlade FBiH su već dva puta odgađali sjednicu ESVFBiH za teritoriju FBiH. Na sastanku je dogovoreno da će se nastaviti pregovori o potpisivanju kolektivnih ugovora između UPFBiH i granskim sindikatima koji do još nisu ispregovarani i potpisani'', priopćeno je..  

Kopirati
Drag cursor here to close