Poskupljenje

Poskupljenje cijena električne energije je udar na gospodarstvo

“Tražim odgovor od rukovodstva Elektroprivrede BiH''.
Gospodarstvo / Industrija | 27. 10. 2021. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Svjedoci smo najave poskupljenja i implementacije te najave poskupljenja električne energije. To se kreće u odnosu na prošlu godinu više od 100%. Znači pravno lice koje je ove godine trošilo 500.000 KM, plaćat će još 500.000 KM za obavljanje svoje privredne aktivnosti”, rekao je zastupnik SDP-a Mujo Hasić.

Naime, na press-konferenciji održanoj u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ispred Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), zastupnik Mujo Hasić poručio je kako je povećanje cijena električne energije ''udar na gospodarstvo''.

Mišljenja je da Vlada FBiH i Elektroprivreda trebaju objasniti koji su to razlozi zbog kojih će doći do poskupljenja.

“Tražim odgovor od rukovodstva Elektroprivrede BiH i titulara kapitala, Vlade FBiH, koji su inputi, koji su to ulazni elementi poskupjeli za povećanje cijene električne energije za 100 i više posto. Je li to obračun CO2, nije. Je li to poskupljenje cijene tone uglja, nije. Je li to povećanje broja radnika, povećanje plaća uposlenika, nije. Jedini argument koji oni iznose je tržišna cijena”, istakao je Hasić.

Dodao je da će poslanici SDP-a tražiti da se na dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti informacija o izgradnji tunela Hranjen, kao i da se usvoji zaključak koji će obavezati Vladu i Ministarstvo financija da van snage stave Pravilnik o fiskalizaciji u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close