Svi vole europsko

Pogone iz Kine sele u BiH

Ne treba zanemariti činjenicu da potrošači sve više cijene proizvode koji se proizvode u Europi.
Gospodarstvo / Industrija | 20. 11. 2018. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački "Adidas" je preselio iz Kine proizvodnju sportske obuće nazad u bavarski grad Ansbach. Cipele će se proizvoditi koristeći napredne tehnologije, uključujući 3D tiskanje.

Iz Slovačke se u siječnju ove godine vratilo poduzeće "Siteco Beleuchtungstechnik", proizvođač elektronske opreme. Iz Kine je u Rumunjsku preselio proizvodnju njemački proizvođač računara te elektroničkih i optičkih proizvoda "Sennheiser electronic GmbH & Co".

Iz Kine u BiH

Kada ja riječ o BiH, kompanija "BaertschiFOBRO" iz Švicarske, koja se bavi proizvodnjom ratarskih mašina i priključaka, kompletnu proizvodnju je iz Švicarske i Njemačke preselila u Maglaj. U Maglaju djeluje i kompanija za proizvodnju kablova "Excel Assemblies", koja je preselila pogone iz Kine u BiH. Mediji su izvještavali i o planiranom preseljenju proizvodnje jedne njemačke kompanije iz Kine u Lukavac. Riječ je o proizvođaču metalnih kreveta, koji namjerava izraditi pogon u Slobodnoj zoni Holc u Lukavcu. Također, jedna firma iz Njemačke želi svoju proizvodnju preseliti iz Kine u Kalesiju, prenose Nezavine novine.

Premještanje proizvodnje iz matične zemlje kompanije su u prošlosti temeljile na smanjenju operativnih troškova, uglavnom zbog jeftinije radne snage. Postoji mišljenje da se proizvodnja sada vraća jer radna snaga u Kini postaje sve skuplja, ali to nije glavni uzrok.

Svi vole europsko

Ne treba zanemariti činjenicu da potrošači sve više cijene proizvode koji se proizvode u Europi. Bolje rečeno, još ne cijene toliko proizvode izrađene u Aziji, iako postoje izuzeci, za što možemo smatrati proizvodnje japanskih i južnokorejskih marki LG i "Samsung", kao i kineskog giganta "Huawei".

Najčešće se vraćaju modna industrija i industrija visoke tehnologije. Proizvođači luksuzne modne odjeće sve više sele proizvodnju bliže potrošačkim tržištima, u suprotnom riskiraju da im modne trendove "ukradu" ili kopiraju jeftini proizvođači.

Kopirati
Drag cursor here to close