Pentagon želi naručiti novi-stari vrhunski zrakoplov
Nove F-15-ice trebale bi zamijeniti stare F-15C borbene avione kojima leti Nacionalna garda SAD-a

Pentagon želi naručiti novi-stari vrhunski zrakoplov

Gospodarstvo / Industrija | 24. 12. 2018. u 06:27 Bljesak.info / Jutarnji list

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako još nije službeno upućen, Pentagon će u proračunu za 2020. godinu zatražiti 1,2 milijarde dolara kako bi kupili 12 novih F-15X borbenih zrakoplova od Boeinga, piše portal Novac.jutarnji.hr.

Bloomberg koji je prvi vijest objavio, navodi kako bi nove F-15-ice trebale zamijeniti stare F-15C borbene avione kojima leti Nacionalna garda SAD-a, a koji su postali preskupi za nadogradnju ili održavanje s obzirom na to da su u službi još od 80-ih godina prošlog stoljeća.

Najnovije verzije ovog iskušanog borbenog aviona, za koji Zračne snage SAD-a tvrde da nije ni jednom srušen u zračnoj borbi (omjer 104-0), Boeing je zasad prodao samo arapskim državama. Tako je Saudijska Arabija još početkom desetljeća naručila čak 84 F-15SA borbenih aviona u sklopu velikog vojnog posla od 60 milijardi dolara koji je uključivao i modernizaciju 70 starijih F-15-ica kojima lete Saudijci, ali i niz drugih oružanih sustava.

Susjedni Katar je pak lani ugovorio kupnju 36 F-15QA (oznake aviona odgovaraju državi kojoj su namijenjeni) za 12 milijardi dolara, a očekuje se da će im prvi biti dostavljeni u ožujku 2021. godine.

Video: F-15X: The Air Force’s Next Super Fighter Or A Huge Waste Of Time?

Iako se dizajn F-15 nije mnogo mijenjao od 1970-ih godina i danas ga se smatra jednim od najboljih borbeni aviona na svijetu. Projektirala ga je tvrtka McDonnell Douglas, da bi proizvodnju u St. Louisu 1997. preuzeo Boeing, koji je kupio tu kompaniju.

''F-15 je u klasi za sebe kada su u pitanju dolet i performanse. Puno je brži od novih F-35-ica, nosi više oružja i može dalje letjeti. Jedini nedostatak je taj da nema stealth karakteristike, to jest smanjenu vidljivost na radaru'', tvrdi za Bloomberg Richard Aboulafia stručnjak za borbene avione i potpredsjednik konzultantske tvrtke Teal Group.

Inače, prvi F-15 poletio je 1972. godine, proizvodnja zrakoplova krenula je godinu dana kasnije, a od 1976. godine nalazi se u sastavu američkog ratnog zrakoplovstva. Od stranih zračnih snaga, F-15 koriste Izrael, Japan, Južna Koreja, Singapur i Saudijska Arabija, a upravo je izraelski pilot F-15-ice Moshe Melnik prvi oborio neprijateljski zrakoplov u zračnoj bitci.

U četiri desetljeća službe korišten je u brojnim vojnim operacijama, od Zaljevskog rata do rata u Afganistanu.

Kako navodi Defence blog, novi F-15X trebao bi nositi još više naoružanja (najmanje 16 projektila), i dalje bi letio brzinom većom od 2,5 Macha, ali bi koštao znatno manje od F-35-ice čija najjeftinija A varijanta trenutno ide po cijeni od 89,2 milijuna dolara za "goli" zrakoplov.

Nadalje, Boeing tvrdi da će mu trošak leta biti 27.000 dolara po satu (za F-35A je 45.000), dok će mu životni vijek biti impresivnih 20.000 sati.

Pentagon želi novi F-15X

Prema pisanju Bloomberga odluka o kupnji F-15X dolazi iz samog vrha Pentagona, a špekulira se kako iza nje stoji zamjenik ministra obrane Pat Shanahan.

No, kako je za Bloomberg rekao drugi službenik iz američke administracije, Shanahan nije ovlašten donijeti odluku o kupnji aviona, a zahtjevi ionako neće biti finalni dok ih Pentagon ne preda 4. veljače iduće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close