Kupuje se

Nema krize za proizvođače igračaka u BiH

"Tijekom pandemije djeca su više bila kod kuće pa su kupovane razne igračke - od edukativnih, didaktičkih, do onih uobičajenih kao što su lutke i autići.''
Gospodarstvo / Industrija | 23. 04. 2021. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je lani na bh. tržište uvezeno manje igračaka, ali i izvezeno, oni koje se u BiH bave ovom proizvodnjom ističu da pandemija ipak nije previše utjecala na njihovo poslovanje i da nije srozala industriju igračaka.

Proizvođači zadovoljni

Bešir Hasić, vlasnik tvornice igračaka od drveta "Hasić-drvo" Gradačac, kazao je za "Nezavisne" da oni izvoze igračke u Njemačku već nekoliko godina te, kako kaže, ni pandemija uzrokovana virusom korona nije im poremetila planove.

"Svake godine imamo rast izvoza naših igračaka za šest do osam posto. I u godini koja je iza nas, a koja je bila u znaku virusa korona, imali smo uspješan izvoz", ističe Hasić.

Dodao je da firma "Hasić-drvo" u potpunosti izvozi svoj proizvodni asortiman u zemlje Europske unije, tako da je didaktičke igračke od drveta proizvedene kod njih moguće pronaći u trgovinama širom svijeta, ali ne i u BiH.

"U svom dosadašnjem radu stekli smo mnogobrojne zadovoljne klijente. Osnova naše proizvodne djelatnosti se bazira na proizvodnji igara i igračaka od drveta. Glavni distributer naših proizvoda nalazi se u srcu Europske unije, koji distribuira naše proizvode širom svijeta", kazao je Hasić.

Naveo je da kao sirovinu koriste isključivo bh. drvo, uglavnom lipu, s godišnjim utroškom od oko 1.500 kubika drveta.

Da je izrada igračaka dobar posao, u razgovoru za "Nezavisne" potvrdio je i Amer Čulov iz Visokog, koji je prije tri godine počeo sa proizvodnjom eko-drvenih igračaka.

"Radimo već tri godine kao mali bh. proizvođač, koristimo dio mašinske obrade, ali je 70 posto takozvani handmade, ručna obrada, jer igračke zahtijevaju mnogo pažnje, vremena i ideja za obradu kako bi se prilagodile za dječju maštu i upotrebu", kazao je vlasnik poduzeća "Čulov drvo".

On je istaknuo da oni trenutno rade samo za domaće tržište.

"Prodaja se vrši kroz predškolske ustanove, centre za rad s djecom, igraonice te kompanije koje su kupovale za dalju prodaju ili za poklone djeci", ističe Čulov.

Najbolji potrošači

Kako je rekao, to nisu klasične igračke, a program čini više od 50 artikala.

"Didaktički materijal za djecu služi za edukaciju i zabavu, a na kraju se dođe do igranja", ističe Čulov.

Dodaje da su proizvodnju pokrenuli s namjerom da doprinesu razvoju djece kroz didaktičke materijale od drveta, koji nisu štetni za korištenje.

Kako kaže, pandemija je kod njih imala utjecaja, ali ne u velikoj mjeri.

Iz jedne prodavnice u Banja Luci koja se bavi prodajom igračaka istakli su da su zadovoljnim obujmom posla koji su imali u prethodnom periodu jer, kako kažu, djeca su najbolji potrošači, tj. njihovi roditelji kupci.

"Tijekom pandemije djeca su više bila kod kuće pa su kupovane razne igračke - od edukativnih, didaktičkih, do onih uobičajenih kao što su lutke i autići", naveli su oni.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanja (UIO) BiH, lani je u BiH uvezeno igračaka u vrijednosti od 32,8 milijuna KM, što je preko šest milijuna KM manje nego godinu dana ranije.

"Što se tiče izvoza, i tu se bilježi pad u 2020. u odnosu na godinu dana ranije, za oko 4,7 milijuna KM", kazali su UIO BiH.

Dodaju da su igračke najviše uvozili iz Kine, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Turske, Grčke i Hong Konga.

"Kada je u pitanju izvoz, igračke bh. proizvođača našle su se na policama Njemačke, Srbije, Švicarske i Velike Britanije", kazali su iz UIO BiH, navode Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close