Zabilježni padovi

Koliko je gašenje Aluminija utjecalo na bh. industriju?

Istovremeno je uvoz ovog sektora pao za 19,04 posto, odnosno za 410 milijuna KM.
Gospodarstvo / Industrija | 26. 05. 2020. u 11:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sektor metalne i elektroindustrije BiH u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio je pad izvoza od 18,31 posto, odnosno 275,9 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Istovremeno je uvoz ovog sektora pao za 19,04 posto, odnosno za 410 milijuna KM. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), najveći pad je u kategoriji aluminija i proizvoda od aluminija.

''Izvoz aluminija u sirovim oblicima za prva četiri mjeseca pao je 55,2 posto ili za 135,2 milijuna KM, što pripisujemo gašenju proizvodnog pogona firme Aluminij d. d., tako da bi do značajnog pada u ovoj kategoriji došlo i bez uticaja pandemije, imajući u vidu da je glavni proizvod koji bilježi pad aluminij u sirovim oblicima (-130 milijuna KM u ovom razdoblju)'', navodi se u analizi VTK BiH.

Druga najugroženija kategorija je čelik i proizvoda od čelika (pad više od 67 milijuna KM), a u padu je i izvoz autodijelova (-19,4 posto ili 26,4 milijuna KM).

Najveći pad izvoza metalnog sektora je registrovan sa Italijom (58 milijuna KM), Hrvatskom (44,8 milijuna KM), Srbijom (30 milijuna KM), Njemačkom (27,9 milijuna KM), Austrijom (24,9 milijuna KM), Slovenijom (21,2 milijuna KM)...

U vodećih 20 izvoznih tržišta, rast izvoza je jedino zabilježen u Rumunjsku (19,7 posto), Poljsku (1,8 posto) i SAD-u (41 posto).

Metalna i elektroindustrija BiH osjetila je negativne posljedice već početkom 2020. godine pojavom koronavirusa u Kini. Kako se virus brzo proširio i početkom ožujka zahvatio najveća izvozna tržišta bh. firmi u EU, poslovanje je bilo veoma otežano i u mnogim kompanijama obustavljeno.

Sve kompanije metalne i elektroindustrije pogođene su krizom, a problemi su različiti od firme do firme. Podaci Gospodarske komore Federacije BiH pokazuju da se krajem ožujka i početkom travnja pad poslovanja kretao između 30 i 70 posto u ovisnosti koji su proizvodi u pitanju, u koju zemlju se izvoze i naravno zavisno od situacije kod poslovnih partnera.

Kopirati
Drag cursor here to close