Znaci recesije

Pad cijena sekundarnih sirovina mnoge je naveo da zatvore poduzeće

Nagli zaokret na tržištu ugrožava egzistenciju manjih sakupljača sekundarnih sirovina diljem Europe, a procjenjuje se da je oko 30 posto sakupljača zadnjih mjeseci ugasilo poduzeća i obrte.
Gospodarstvo / Industrija | 21. 04. 2020. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Ranije je sakupljanje starog papira i kartona bilo prilično unosno

Stanje na europskom tržištu sekundarnih sirovina u ožujku i dalje je nesigurno. U većini slučajeva od siječnja 2020. cijene starog papira i folije  u EU po prvi su put ostale konstantne te se kreću 10-20 eura po toni.

Cijene starog željeza su zadnji mjesec dana pale za 40 eura po toni. Europski reciklažeri opstaju samo zahvaljujući subvencijama države i operatera kojima se plaća naknada.

Krajem mjeseca nije došlo do porasta potražnje od tvornica papira i folija jer je potražnje za novom kartonažom i folijom niska, tako da same tvornice smanjuju proizvodnju. Očekuje se da će cijene na tržištu dodatno pasti za pet do deset eura.

Dodatan problem stvaraju velike količine starog papira koje se mjesecima više ne mogu plasirati u azijski prostor, a taj višak papira obara dodatno tržišnu cijenu u Europi.

Zalihe papira su svugdje povećane, nakon što je u ožujku na mnogim mjestima još uvijek bila dostupna izuzetno velika količina otpadnog papira zbog pandemije koronavirusa.

Pojedini prekupci na tržištu EU izvještavaju o kupnjama starog papira za minimalne cijene.

Nagli zaokret na tržištu ugrožava egzistenciju manjih sakupljača sekundarnih sirovina diljem Europe, a procjenjuje se da je oko 30 posto sakupljača zadnjih mjeseci ugasilo poduzeća i obrte.

Očekuje se i pad cijena uvoznoga otpadnog papira što će za posljedicu imati dodatno gašenje poduzeća koje se bave reciklažom. Uslijed pandemije COVID 19 , cijene dostupnog otpadnog papira u većoj mjeri su pale a posebno u Njemačkoj, Francuskoj i Poljskoj.

S dolaskom recesije potreba za novom kartonažom će se smanjiti, a sa time i sama potreba za starim papirom koji je osnovna sirovina u izradi nove kartonaže.

Do kraja godine se očekuje dodatno gašenje firmi, a otpad koji je do sada bilo sirovina postaje komunalni otpad kojeg se mora deponirati.

Čitava apsurdnost trenutnog svjetskog tržišta ogleda se, po prvi put u povijesti,  na primjeru proizvođača nafte koji u Americi plaćaju 35 dolara po barelu kupcima samo da tu istu naftu preuzmu jer je nemaju više gdje skladištiti.

Kopirati
Drag cursor here to close