Milijun tona

Otkriveno veliko nalazište zemnih metala u Švedskoj

Švedska državna rudarska kompanija LKAB priopćila je u četvrtak da novoistraženo nalazište, pronađeno tik uz njezin rudnik željezne rude, sadrži više od milijun tona rijetkih zemnih metala.
Gospodarstvo / Industrija | 12. 01. 2023. u 16:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Najveće poznato europsko nalazište rijetkih zemnih metala, bitnih za proizvodnju električnih vozila, otkriveno je na sjeveru Švedske, što daje nade Europi da će smanjiti svoju ovisnost o Kini.

Švedska državna rudarska kompanija LKAB  priopćila je u četvrtak da novoistraženo nalazište, pronađeno tik uz njezin rudnik željezne rude, sadrži više od milijun tona rijetkih zemnih metala.

''Ovo je najveće poznato nalazište rijetkih zemnih metala u našem dijelu svijeta i moglo bi postati značajan građevinski blok za proizvodnju kritičnih sirovina koje su apsolutno ključne za omogućavanje zelene tranzicije'', rekao je izvršni direktor LKAB-a Jan Mostrom u priopćenju, prenosi AFP.

''Suočavamo se s problemom opskrbe. Bez ovih metala ne može biti električnih vozila'', dodao je Mostrom.

Iako se vjeruje da je otkriće najveće u Europi, ono je i dalje malo na globalnoj razini, predstavljajući manje od jedan posto od 120 milijuna tona koliko procjenjuje Američki geološki institut širom svijeta.

Europska komisija je 2018. rekla da je 98 posto rijetkih metala koji se koriste u EU uvezeno iz Kine, što je navelo Bruxelles da potakne države članice da razviju vlastite kapacitete za ekstrakciju.

''Danas je EU previše ovisna o drugim zemljama za te materijale'', rekla je švedska ministrica energetike Ebba Busch na press konferenciji, ukazujući posebno na Rusiju i Kinu.

Kopirati
Drag cursor here to close