Na kraju prvog dana Energetskog samita 2024 u Neumu

Dok žene čine većinu radne snage u našoj zemlji, samo šest posto žena je na vodećim pozicijama u energetskom sektoru

Službeno je osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji čije je osnivanje inicirala Vlada SAD-a kroz Nacionalnu asocijaciju regulatora SAD-a i uz podršku USAID Projekta asistencije energetskom sektoru.
Gospodarstvo / Industrija | 25. 04. 2024. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na kraju prvog dana Energetskog samita 2024 u Neumu sinoć je službeno osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji čije je osnivanje inicirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz Nacionalnu asocijaciju regulatora Sjedinjenih Američkih Država (NARUC) i uz podršku USAID Projekta asistencije energetskom sektoru.

Asocijacija će poslužiti kao platforma za promoviranje rodne ravnopravnosti i inkluzije na državnom nivou kroz podršku i razvoj ženskih karijera u svim aspektima procesa energetske tranzicije. Dok žene čine većinu radne snage u našoj zemlji, samo šest posto žena je na vodećim pozicijama u energetskom sektoru.

Zamjenica šefa misije USAID-a u BiH, Emily Krunic podsjetila je da je hitnost reformi nužna da osiguraju energetski sektor BiH i pozicioniraju energiju kao temelj stabilnosti i ekonomskog rasta.

''Moramo osigurati ženama mjesto za stolom gdje se diskutiraju, kreiraju i provode reforme kako bi imale aktivnu ulogu u kreiranju budućnosti energetskog sektora ove zemlje. Također, moramo osigurati ženama jednak pristup novim poslovima i napretku koji će Bosni i Hercegovini donijeti stabilan i siguran energetski sektor. Ova asocijacija će imati ključnu ulogu u tom procesu kroz obrazovanje, mentorstvo i zagovaranje. Asocijacija će transformirati sektor i otvoriti vrata novim generacijama talentiranih lidera“, poručila je Krunic.

Kako je istaknula Vlada Sjedinjenih Američkih Država surađuje sa vladama, gospodarskim subjektima, obrazovnim institucijama i civilnim društvom širom BiH kako bi se smanjile prepreke za sudjelovanje žena u ekonomskim, političkim i društvenim aktivnostima te kako bi promovirala pozitivan doprinos žena u BiH. ''Podrška USAID misije u BiH je integralni dio ovih napora i pozivam sve da nam se pridruže'', zaključila je Krunic.

Profesionalna udruženja nude mnoge prednosti svojim članovima i članicama, uključujući umrežavanje, mentorstvo i obuke. Slične asocijacije su u proteklih pet godina osnovane i u Hrvatskoj, Mađarskoj, Kosovu i Srbiji.

Foto: PR / U Neumu osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji
Kopirati
Drag cursor here to close