Radijacija

Novi Černobil se skriva u tvornici nuklearnog otpada u Velikoj Britaniji?

Nuklearni šefovi insistiraju da je sigurnost prioritet.
Gospodarstvo / Industrija | 15. 07. 2019. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tvornici nuklearnog otpada "Selafild" u Velikoj Britaniji u Kambriji mogla bi se dogoditi nesreća gora od Černobiljske, upozoravaju aktivisti.

Britanski "San" je jučer objavio da se tijekom protekle dvije godine dogodilo čak 25 slučajeva tzv. probijanja sigurnosti, prenose Nezavisne.

U grupi zgrada okruženoj žičanom ogradom, dugom šest kilometara, nalazi se skladište sa 140 tona plutonijuma.

Tu se rukuje radioaktivnim otpadom koji stvaraju britanski radni reaktori. Tvornica u Kambriji smatra se najopasnijim mjestom u Europi.

Nuklearni šefovi insistiraju da je sigurnost prioritet.

Međutim, incidenti koji su se dogodili u "Selafildu" odnose se na curenje iz vodenih cijevi, nezatvaranje kontejnera za nuklearni otpad, prosipanja uranijumskog praha i curenja kiseline iz cijevi.

Dženin Smit iz grupe "Kambrijanci protiv radioaktivnog okruženja", rekla je da mještani žive u strahu od ozbiljnog incidenta.

"Jedno probijanje sigurnosti je previše. Ne bi trebalo biti nijednog. Samo jedna greška može biti katastrofalna", izjavila je ona.

Prema zapisnicima, bombaški odred je pozvan listopada 2017. godine, kada su potencijalno nestabilne kemikalije izazvale strah.

Mjesec dana kasnije jedan radnik je bio izložen niskoj radijaciji.

Iz "Selafilda" navode da nijedan od događaja zabilježenih u protekle dvije godine nije bio iznad najniže razine klasifikacije.

U skladu sa posvećenošću i otvorenošću oni, kako navode, istražuju sve incidente i izvještavaju o detaljima na svojoj web stranici.

"Nikada nismo zadovoljni sigurnošću i uvijek se trudimo da budemo bolji", navode u "Selafildu".

Kopirati
Drag cursor here to close